Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Службі автодоріг розповіли, як недобросовісні компанії виграють тендери завдяки ProZorro

Переможцями тендерів, оголошених на ProZorro стають ті компанії, які запропонували найнижчу ціну, а не найкращу якість. Про це розповів начальник Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області Ігор Гаха, повідомляє УНН з посиланням на буковинське видання “BukNews”.

За словам І.Гахи, важелі впливу САД закінчуються стадією, яка передує конкурсу – під час кваліфікаційної оцінки потенційних учасників.

"Служба автомобільних доріг, як замовник робіт, сьогодні практично не захищена від недобросовісних учасників торгів, не має достатніх важелів впливу на них. Тільки на стадії, яка передує конкурсу, коли відбувається кваліфікаційна оцінка потенційних учасників, замовник бачить, хто подав заявку, що це за структури", - зазначив він.

Потім вже переможець тендеру визначається за єдиним критерієм – ціною, зауважив І.Гаха.

"На мою думку, критерій найнижчої ціни, як визначальний, для якісного відбору недостатній. Як це можна змінити? Можливо, варто законодавчо розширити критерії відбору в частині проведення тендерних процедур. Не керуватися тільки критерієм найнижчої ціни. Кожен критерій повинен мати певну кількість балів. Нехай ціна отримає найбільшу кількість балів, проте й інші вимоги повинні впливати на кінцевий відбір переможця. Поки що цього немає. Якщо підрядник виграв по ціні, ми уже нічого не можемо з цим вдіяти", - пояснив він.

Нагадаємо, Служба автодоріг Івано-Франківської області оголосила переможцем тендеру з ремонту доріг компанію “Шляхбуд-Лім”, яка буквально на початку травня була звинувачена у неякісному виконанні попереднього тендеру.

“Шляхбуд-Лім” стала переможцем тендеру завдяки тому, що запропонувала найменшу ціну на виконання дорожніх робіт. На початку орієнтовна вартість тендеру була оголошена у сумі понад 120 млн грн. Проте, “Шляхбуд-Лім”, ймовірно розуміючи, що 100% критерієм вибору переможця є виключно ціна, запропонував свої послуги удвічі дешевше заявленої вартості, тобто у розмірі 67 млн грн.

УНН
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ