Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У США відзначають 100-ліття президента Рейгана

Американці відзначають ювілейну дату – 6-го лютого виповнилося 100 років від дня народження президента Рональда Рейгана, якого вважають одним з найвидатніших державних діячів за всю сучасну історію Сполучених Штатів.

У дні святкування всі згадують найбільші досягнення Рейгана. Він став президентом 1981-го року під час рецесії у США, коли зросла інфляція, безробіття сягнуло понад 10 відсотків і лунали застереження економістів щодо можливості нової депресії. Президент Рональд Рейган подолав кризу шляхом зменшення податків, скорочення урядових витрат і обсягу бюрократичного апарату.

Рейган, який сповідував традиційний американський індивідуалізм і приватну ініціативу, казав, що уряд не в стані розв’язувати соціальні проблеми, але здатний створювати нові проблеми. Його філософія була проста: якомога менше урядових циркулярів, якомога менше податків, якомога більше грошей у кишенях американців.

Він надихав народ своїм оптимізмом, кажучи: «Ми візьмемо майбутнє обома руками. Якщо ми погодимося на цьому, світ знову буде здивований чудом освіти й свободи, відродженням певності, надії, прогресу. І коли це станеться, ми зможемо сказати світові – хіба ви чекали чогось іншого? Адже ми – американці».

Саме Рональд Рейган назвав Радянський Союз «імперією зла», на яку чекає «смітник історії». Вважаючи ту імперію найбільшою загрозою західній цивілізації, Рейган започаткував переозброєння американської армії, аби протидіяти глобальним апетитам Кремля і цією гонкою, як зауважив гарвардський історик Ричард Пайпс, «довів СРСР до фактичного банкрутства».

Рейган був переобраний на другий чотирирічний президентський термін з величезною перевагою, доти небаченою на американських виборах. Він реалістично оцінив прихід до влади у Москві Михайла Горбачова і зумів знайти з ним спільну мову – переконаний антикомуніст з лідером комуністичної партії.

Увертюрою до остаточного занепаду «імперії зла» прозвучав заклик Рейгана на виступі у Берліні перед Бранденбургськими воротами і стіною, що розділяла Німеччину на західну й східну. Рейган вигукнув: «Пане Горбачов, відчиніть ці ворота! Пане Горбачов, зруйнуйте цю стіну!».

Пам’ять сорокового президента вшановують низкою заходів. У неділю члени родини, численні гості й колишні члени кабінету зібралися у Бібліотеці Рейгана у Каліфорнії і дивилися президентський салют з 21 гармати і ділилися спогадами про Рейгана.

Нют Ґінґріч, колишній спікер Палати представників Конгресу, назвав Рейгана другим, після Аврааама Лінкольна, найвидатнішим діячем сучасної історії Америки. У Даласі, перед фінальною грою чемпіонату з американського футболу, уболівальники на трибунах і мільйони телеглядачів дивилися біографічний фільм про Рейгана. У Вашингтоні в Національному кафедральному соборі відбувся меморіальний молебень. Працівники кондитерської фірми Jelly Belly Candy роздавали перехожим на вулицях столиці пакетики з улюбленими цукерками Рейгана – бобами желе. Вазочка з ними завжди стояла на столі в Овальному кабінеті Білого дому.

Президент Барак Обама підкреслив, що Рейган посідав «рідкісний талант вселяти оптимізм у важкі для країни часи», і говорив про «його роль світового лідера, його надзвичайну здатність змальовувати своє бачення Америки», повідомляє Радіо Свобода.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ