Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: У Стокгольмі під загрозою знищення могили дипломата УНР та діяча ОУН
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Стокгольмі під загрозою знищення могили дипломата УНР та діяча ОУН

У столиці Швеції, Стокгольмі, перебувають під загрозою знищення могили двох визначних українців: Осипа Майданюка (секретар посольства УНР у Швеції у 1918-20 рр., відомий художник) та Богдана Кентржинского (провідник ОУН у Фінляндії у 1942-44 рр., у 1942 р. заснував Українське інформаційне бюро для Фінляндії і Скандинавії у Гельсінки та у 1949 р. заснував Українське інформаційне бюро на Скандинавію в Стокгольмі) - повідомив ГалІнфо громадський активіст, співкоординатор Громадського сектора Євромайдану, Олег Слабоспицький
Могила Осипа Майданюка після впорядкування
Могила Осипа Майданюка після впорядкування
Занедбана могила Осипа Майданюка
Занедбана могила Осипа Майданюка
Могила Богдана Кентржинського після впорядкування
Могила Богдана Кентржинського після впорядкування
1/3

4 грудня 2017 р. громадським активістом, співкоординатором Громадського сектора Євромайдану, Олегом Слабоспицьким на цвинтарі Skogskyrkogården у Стокгольмі були знайдені могили та вшановані двоє визначних постатей українського визвольного руху ХХ ст.: Осип Майданюк та Богдан Кентржинський. Перша могила була зовсім занедбана та повністю заросла травою.

У адміністрації цвинтаря повідомили, що обидві могили можуть бути знищені у будь-який момент, бо передані під опіку цвинтаря. Могила Осипа Майданюка – у листопаді 2017 р., а Богдана Кентржинского – взагалі дуже давно. Долею випадку обидві могили збереглись, але зараз перебувають під загрозою знищення. За шведськими законами, у разі відсутності опікуна цвинтар має право ховати іншу людину на цьому ж місці після 25 років з дня поховання та 5 додаткових років пошуку родичів.

Осип Майданюк – секретар офіційної Дипломатичної місії УНР в Швеції у 1918-20 рр. У Клівленді зберігаєтся його спадщина – близько 500 книг виданих про Україну у період 1917-21 рр. Крім того він є відомим художником, твори якого є в музеях України, Швеції, Австрії, Німеччини, США.

Богдан Кентржинський – наприкінці 1930-х рр. стає членом ОУН (псевдо "Кент" вказано на могилі). З 1941 р. – уповноважений ОУН у Фінляндії. У 1942 р. заснував у Гельсінки Українське інформаційне бюро для Фінляндії і Скандинавії, яке у 1942-44 видало понад 800 статей 4 мовами у фінській пресі. У 1949 р. засновує в Стокгольмі Українське інформаційне бюро на Скандинавію та Український академічний клуб. Досліджував та перекладав праці на тему союзу Мазепи та Карла XII. Був журналістом Daily Telegraph, Associated Press та багатьох інших видань.

Додамо також, що активіст звернувся із цього питання до Міністерства закордонних справу України та Посольства України у Швеції. Очікуємо на реакцію

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ