Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Стрийській єпархії УГКЦ відзначили Дні Білоруської Церкви

3-4 червня 2006 року у Стрийській єпархії відзначалиДні Білоруської Церкви. Два дні стрияни мали нагоду ближче познайомитися із білоруськими греко-католиками Вітебська та Полоцька. Недільна Літургія в Кафедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрий служилася білоруською мовою. До складу делегації з Білорусі входили священики, семінаристи, історики та учасники квартету середньовічної білоруської релігійної музики. Про це повідомив о. Павло Худ, прес-секретар Стрийської єпархії.

Офіційне знайомство з гостями розпочалося в суботу на Вечірні. У грудні минулого року БГКЦ відзначала 15-ліття відновлення офіційної душпастирської діяльності в Білорусі. Подальше знайомство із білорусами відбувалося в родинах стриян, в чиїх домівках гості проживали два дні.
Чергова зустріч із жителями Стрия відбулася в неділю, 4 червня 2006 року. Божественну Літургію о 9:00 год. очолив о. Леонтій Тумовський, керівник білоруської делегації, що душпастирює в Полоцьку. Молитися по-білоруськи йому допомагав хор греко-католицької парафії міста Вітебськ. Гості з Білорусі також залишили свій дар для Кафедрального храму – ікону Священномученика Йосафата. Її написав білоруський іконописець Михась Кузов. На закінчення свого перебування у Стрию гості з Білорусі провели Урочисту Академію в Народному домі м. Стрий. Концертну програму Академії збагатив квартет середньовічної білоруської релігійної музики.
12 листопада 1990 року, на свято Священномученика Йосафата, Архієпископа Полоцького (за новим стилем) представники греко-католицьких спільнот зі всієї Білорусі зібралися у Вітебську, щоб на місці вбивства Святого Йосафата встановити пам'ятний хрест. Перед тим, у жовтні того ж року Митрополит Володимир Стернюк видав грамоту на організацію парафії в Мінську. Відтак цей період у житті греко-католиків Білорусі вважають вихідною точкою відродження структур їхньої Церкви.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ