Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Стрию презентували проект катедрального комплексу Стрийської єпархії

Презентовано проект нового катедрального комплексу Стрийської єпархії – повідомив „Гал-іnfо” о. Павло Худ, прес-секретар Стрийської єпархії УГКЦ. Презентація відбулася у Стрию в рамках проведення Дня єпархії 6 листопада 2006 року. Її відкрив Владика Юліян (Ґбур) в присутності близько ста священиків єпархії. Гостями презентації були міських голова Стрия Роман Шрамов’ят та голова Стрийської райдержадміністрації Михайло Василишин.
Катедральний храм заввишки 45 метрів вміщатиме близько 800 вірних. Він буде збудований на честь апостола Якова, брата Господнього, покровителя Стрия і Стрийської єпархії. Храм постане у центрі Стрия на розі вулиць Нижанківського та Шевченка.  Міський голова Стрия Роман Шрамов’ят схвально відгукнувся про проект катедрального комплексу. Він запевнив, що міська влада докладе всіх зусиль, щоб Стрий невдовзі втішався новим храмом, який одночасно стане матірної церквою для всіх храмів єпархії.
На сьогодні зібрано матеріали попереднього погодження вибору земельної ділянки. Після надання експертного висновку Стрийська міська рада зможе надати дозвіл на початок будівництва кафедрального храму.  З 1780 року на території, відведеній під будівництво храму, був міський християнський цвинтар, який в повоєнний час був зруйнований для облаштування парку. Через це, спорудження храму на території колишнього цвинтаря є одним з найвагоміших аргументів. В такий спосіб буде дотримано древній християнський звичай пошанування місць поховання предків. Відповідно до розробленої архітектурної пропозиції кафедральний комплекс окрім храму також включатиме пасторальний центр. До його складу входитиме центр душпастирства родин, психологічна порадня для молодих подруж тощо. До складу катедрального комплексу також входитиме музей речей сакрального і богослужбового вжитку, віднайдених в парафіях Стрийської єпархії. Вже зараз зібрано чисельну колекцію старовинних ікон, давні літургійні та метрикальні книги. 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ