Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У суботу Україна відзначає День Гідності та Свободи

Відповідно до Указу Президента України, у суботу, 21 листопада, Україна відзначить День Гідності та Свободи. Повідомили в прес-службі Президента України.

Цими днями за ініціативи родин Героїв Небесної Сотні та за підтримки волонтерів і Адміністрації Президента України триває облаштування території навколо пам'ятного хреста Героям Небесної Сотні. Про це сьогодні на брифінгу повідомив заступник Глави АПУ Ростислав Павленко. Це облаштування є тимчасовим. Згодом тут постане Меморіал.

Радник Глави Адміністрації Президента Наталка Попович розповіла про слоган і концепцію цьогорічних заходів до Дня Гідності та Свободи: “Вільні творять майбутнє!” - це наше гасло. Адже увесь час — під час і з моменту Революції Гідності – триває процес невтомного творення нових інституцій, нових пластів у суспільстві”.

Розірвані кайдани є візуальним символом невідворотності змін в Україні. Рушієм цих змін є молодь, каже Наталка Попович. “Увечері 21 листопада на Майдан прийшли студенти. Прийшли молоді українці, які відчули, що у випадку зміни курсу України навколо них замкнеться клітка. У всіх було відчуття, що цього не можна допустити. Не можна мовчати, не вийти, не висловитись, відсидітись — коли незрозумілі лідери” за тебе ухвалюють надважливі для країни, і, як потім виявилось, для цивілізації рішення”, - сказала радник Глави АПУ, - “2 роки тому українці зробили свідомий вибір, коли перебороли страхи і взяли на себе відповідальність за долю країни”.

За словами Н. Попович, 21 листопада — це день, коли ми думаємо про майбутнє, але, водночас, пам'ятаємо тих, хто віддав життя в боротьбі за це майбутнє. Так,  у суботу в кінотеатрі "Україна" відбудеться закритий показ документального фільму "Зима у вогні” режисера Євгена Афінєєвського для родин Героїв Небесної Сотні. Саме рідні та близькі Героїв стануть першими глядачами стрічки в Україні. Світова прем’єра “Зими у вогні” відбулася у вересні на Венеційському фестивалі. Також її показували на головному конкурсі фестивалю Телларайді 2015. На Міжнародному кінофестивалі у Торонто 2015 фільм отримав приз глядацької аудиторії за найкращий документальний фільм. Суботній показ у Києві відбудеться за підтримки Посольства США.

З 16 години і до півночі 21 листопада на Майдані Незалежності триватиме студентський музичний марафон “Вільні творять майбутнє!”. “21-го вони прийшли перші для того, щоби ми пішли за ними” - так звучить слоган марафону. “Ми запросили 15 молодих колективів, багато учасників яких були на Майдані і мають неймовірні власні історії боротьби та волонтерства, які ми зможемо почути”, - каже куратор заходу, радник Глави АПУ Геннадій Курочка.

На Хрещатику в суботу відкриється виставка “Страйкплакат - творчість протесту”. В експозицію ввійде 21 плакат, який став частиною історії Євромайдану. У рамках цієї громадської ініціативи кожен міг надіслати свою работу з позицією, переданою через творчість. Так само кожен охочий міг користуватися плакатами: роздруковувати для вуличного мітингу або поширювати в соціальних мережах. За кілька місяців було створено сотні плакатів. Виставка триватиме до 30 листопада. Куратор проекту Володимир Кадигроб розповів, що окрім цього, на Майдані можна буде побачити фото-інсталяцію “Україна - це кожен”, ініційовану Юліаном Кухлевським у грудні 2013 року. Вона є частиною відомого світового проекту Inside Out французького художника Джей Ер (Jr). “Ці люди - прості українці різного віку, статі, соціального статусу. Кожного з них на Майдан привели різні причини, але, врешті, всі вони згуртувалися навколо однієї ідеї. Ідеї того, що Україна починається з них, і саме вони змінють її своїми вчинками», - каже Володимир Кадигроб.

Розповісти про Майдан не пафосно, не формально, не “заговорити” його ставила на меті керівник творчої групи, що знімала соціальні відео-ролики про події Революції Гідності, Олеся Драшкаба. “Майдан дав нам ті зернятка, які зараз проростають: це наша армія, поліція і нові держслужбовці”, - пояснила вона ідею сюжетів, герої яких продовжують свою революцію, щодня змінюючи країну. Напередодні Дня Гідності та Свободи ці ролики з'являться в ефірі національних телеканалів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ