Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Таджикистані виключили російську мову з офіційного діловодства

Таджицькі сенатори ухвалили у четвер, 4 березня, поправки до закону Про нормативно-правові акти, які виключили російську мову з офіційного діловодства. Тепер всі законодавчі та нормативні акти будуть прийматися і публікуватися державною (таджицькою) мовою без дублювання російською.

Як наголосив, представляючи поправки на засіданні верхньої палати національного парламенту, сенатор, відомий таджицький літератор Мехмон Бахті, "раніше такі документи друкувалися двома мовами - таджицькою та російською, тепер, з прийняттям торік нового закону про державну мову, така необхідність відпала".

Разом з тим, як уточнили у верхній палаті парламенту, "за необхідності Національна рада Таджикистану, що діє при президенті, може перекласти той чи інший нормативний акт на інші іноземні мови".

Нагадаємо, в жовтні минулого року в Таджикистані було прийнято новий закон Про державну мову, який зобов'язує всіх громадян країни вести документацію, писати листи представникам влади виключно таджицькою (раніше це можна було робити і російською, і узбецькою).
На державну мову повністю мали перейти суди; вся реклама.

Таджицька мова була оголошена офіційною мовою наукових досліджень та культурних заходів.

У новому законі нічого не сказано про статус російської мови. На відміну від попереднього закону, його особливий статус ніяк не обмовляється. При цьому Конституція Таджикистану визнає російську мовою міжнаціонального спілкування, передає NEWSru.com.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ