Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Тернополі іноземні студенти готуються до акцій протесту

Іноземні студенти, які навчаються у тернопільських вишах, готові вдатись до протесту, якщо редакція «Нової Тернопільської газети» не вибачиться за свою публікацію, в якій газетярі ображають темношкірих студентів. Європейські ЗМІ, реагуючи на статтю, пишуть про расизм і ксенофобію в Україні. А прокуратура Тернополя перевіряє чи розпалює газета своєю публікацією міжнаціональну ворожнечу.

На першій шпальті «Нова Тернопільська газета» опублікувала статтю, без авторського підпису, про бійку біля місцевого бару «Орнава» двох іноземних студентів Тернопільського вишу через дівчину. Один молодий чоловік темношкірий, другий – араб. Текст публікації поданий під образливим заголовком «Біля «Орнави» лилася «чорна» кров… Араби з неграми билися за наших к…ів».

Місцева газета публікацію ще й проілюструвала фотоколажем, зобразивши світловолосу дівчину, яку за груди тримає мавпа. На задньому плані монтажу фотографія темношкірих студентів. Ними виявились студенти Тернопільського національного університету імені Пулюя, які взагалі не мають відношення до інциденту і не розуміють, як їхнє зображення потрапило в газету. Адже знімок був зроблений давніше, за столиком на вулиці.

Французький інтернет-портал The Observers de france24 зреагував на публікацію своєю статтею «Українська газета зображає африканців і арабів як мавп, які мацають жінку». Студенти-іноземці розповіли французькому виданню, що їх образила публікація у тернопільській газеті, що вони побоюються расистських нападів, що в Тернополі небезпечно ходити вулицями, а міліція байдужа до їхніх звернень, а тому не радить молоді з африканських країн їхати на навчання в Україну. Французький інтернет-форум рясніє відгуками.

Прокуратура взялась за газету

Редактор газети Микола Мартинчук сьогодні протягом дня так і не відповів на телефонні дзвінки, а потім взагалі вимкнув мобільний. У редакції пояснили, що ані його, ані заступника сьогодні не буде. Однак учора в одному з коментарів редактор зазначив, що не вважає статтю образливою і не бачить в ній порушення журналістських стандартів та етики.

Тим часом прокуратура Тернополя перевіряє наявність чи відсутність в діях «Нової Тернопільської газети» ознак злочину, передбачених статтею 161 Кримінального Кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії), інформує прес-служба прокуратури.

Ректорат Тернопільського національного університету імені Пулюя просить іноземних студентів утриматись від протестів. Нині в виші навчається близько 300 студентів з різних країн. Газетну публікацію в університеті називають провокацією.

Не залишився скандал і поза увагою місцевою влади. Мер Тернополя «свободівець» Сергій Надал побоюється, що газетна стаття може втягнути місто у центр розпалювання расизму і неповаги до інших народів. Однак чи є стаття проявом расизму з’ясовують в Тернопільській облдержадміністрації, повідомив начальник головного управління з питань внутрішньої політики, національностей Тернопільської ОДА Ігор Кульчицький. Він переконує, що у Тернополі толерантно ставляться до іноземних студентів.

«Ми не раз зустрічались з іноземними студентами і ніколи вони усно чи письмово не скаржились, що до них зневажливо ставляться, ображають, що упереджено ставляться за мовними чи національними ознаками. Мене публікація просто шокувала», – зазначив посадовець.

Расова нетерпимість присутня в Тернополі

Керівник громадської організації Проект «Без кордонів» Ірина Федорович наголосила, що тернопільські газетярі своєю публікацією розпалюють расизм.

«Щонайменше у статті розпалювання мовної ворожнечі. Якщо будуть висунуті обвинувачення, то це може бути справа за статтею 161 Кримінального кодексу, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, або адміністративний позов. Ми розглядаємо обидва варіанти, але нам потрібна згода студентів, що вони хочуть, чи хочуть вони позиватись з редакцією», – каже Ірина Федорович.

Студенти, чиє зображення використано у фотоколажі, можуть звернутись з позовом до суду проти «Нової Тернопільської газети», зазначила Ірина Федорович, і організація надасть їм юридичну підтримку.

А мережа «Ініціатива розмаїття» зорганізує громадську експертизу публікації і розповсюдить звернення про небезпеку розпалювання ненависті і ксенофобії в Україні. Представник організації Яна Салахова зауважила, що в Тернополі – це не перший випадок нетерпимого і нетолерантного ставлення до темношкірих студентів, застосовувалось і насильство. Експерт вважає, що газета має вибачитись, бо протест іноземних студентів дуже поганий сигнал для держави загалом.

Студенти збирають підписи під заявою до газети

Іноземні студенти, які навчаються у тернопільських вишах, збирають підписи під зверненням до тернопільських журналістів з вимогою вибачитись перед ними. В іншому разі вони обіцяють організувати масову акцію протесту під стінами редакції.

Тим часом про скандал у Тернополі іноземні студенти Львівського медуніверситету, з якими спілкувалась, нічого не знали. Але розповіли, що у Львові не відчувають расової дискримінації. Втім ввечері намагаються ходити з кимось, бо дуже багато п’яних людей, каже студент з Йорданії Сулейман.

«Я не боюсь ходити вулицями. Але ввечері чи вночі стараюсь з кимось виходити. Але якщо доводиться кудись йти, то йду. Буваємо в нічних клубах, не траплялось якихось інцидентів. Бо там є охорона. Що нам не подобається, так це умови проживання в гуртожитку: маленькі кімнати, мало кухонь, немає води», – розповів студент з Йорданії.

Загалом в Україні навчаються понад 50 тисяч студентів із 130 країн світу, найбільше з Китаю, Росії, Йорданії, Сирії, Індії, Ірану, Малайзії, Туркменістану, Туреччини та Молдови. За даними кількох міжнародних організацій в Україні, темношкірих студентів часто зупиняє міліція, чимало студентів мають не вельми приязні стосунки з викладачами; за гроші, які платять іноземці, вони не отримують належних умов для навчання і проживання.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ