Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Тернополі відкрили вірусологічну лабораторію

У Тернополі урочисто відкрили першу лабораторію полімеразно-ланцюгової реакції при Тернопільському державному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського. Як стало відомо, нове обладнання обійшлося університету в 650 тис грн, – повідомив «Кореспондент».
 

"Така лабораторія в Тернополі потрібна була ще рік тому. Уряд посилав діагностичну лабораторію, але недоукомплектовану, без коштів на її монтаж," - зазначив під час відкриття лабораторії голова Тернопільської ОДА Юрій Чижмарь.

 

"На селекторній нараді я просив дозволу прем'єр-міністра Юлії Тимошенко використати на монтування обладнання 350 тисяч гривень з тих чотири з половиною мільйонів, які виділили нашій області на боротьбу з грипом. Однак, прийнята постанова Кабінету міністрів цього не передбачала", - сказав він.

 

"Саме тому голова облдержадміністрації разом з ректором Тернопільського державного медичного університету член-кореспондентом Академії медичних наук України професором Леонідом Ковальчуком ще в жовтні прийняли рішення на кошти вузу придбати і змонтувати необхідну лабораторію," - повідомив Чижмарь.

 

Як стало відомо, було укладено тристоронню угоду про співпрацю між Тернопільським державним медичним університетом, обласної та міської СЕС. Зразки, взяті від пацієнтів, направляються санепідемстанціями в університетську лабораторію. А результати досліджень передаються до обласної чи міської санепідемстанції. Університет має право використовувати отримані результати виключно для наукових досліджень.

 

Після стажування у відділі респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського, три фахівці Тернопільського державного медичного університету отримали сертифікати на проведення вірусологічних досліджень.

 

Також запланована стажування тернопільських фахівців у Відні, Празі та Москві.

 

Всі витрати на проведення досліджень університет бере на себе. Потужність лабораторії - 140 обстежень на день. Вартість обстежень за день - близько 8 тис грн. На даний момент створюється місячний недоторканий запас тест-систем на випадок спалаху епідемії грипу. Вартість такого місячного запасу - понад 300 тис грн.

 

«Кореспондент».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ