Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Transparency International розповіли, як будуть штрафувати порушників у системі ProZorro

У Transparency International розповіли, як будуть штрафувати порушників у системі ProZorro. Про це розповів в інтерв’ю UATV директор програми інноваційних проектів Transparency International Україна Віктор Нестуля.

За його словами, внесення Президентом України Петром Порошенко в парламент змін до Закону України “Про державні закупівлі” покликане зберегти всі позитивні напрацювання ProZorro й не дати нікому дискредитувати цю систему.

Один із нюансів, які Петро Порошенко хоче врегулювати своїм законопроектом, це пороги.

“У системі є таке поняття, як пороги. Якщо очікувана вартість закупівлі – понад 200 тисяч грн, то вона повинна в обов’язковому порядку проходити через систему та через конкурентні торги. Тендери, які коштують дешевше від 200 тисяч, можуть проходити через так звану допорогову процедуру. Тобто, якщо ви хочете проводити неконкурентні торги, ви можете собі дозволити опублікувати прямий контракт на 199 тисяч, і, на жаль, було дуже багато таких замовників, котрі зловживали цією можливістю, особливо в грудні, коли треба в останній місяць витратити всі бюджетні гроші”, – розповів Віктор Нестуля.

Зміни в законі про державні закупівлі передбачають зниження порогів з 200 тисяч до 50 тисяч грн. “Ми побачимо набагато більше конкурентних закупівель, наші гроші витрачатимуться ефективніше та прозоріше”, – переконаний експерт.

Крім того, в закон пропонується внести зміну до кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, розширити перелік порушень, за які можна притягти до адміністративної відповідальності.

“Дуже важливо в системі державних закупівель впроваджувати ефективний контроль. Бо ProZorro показало, що у нас є зловживання, їх досить багато, і за це треба карати, щоб не почався хаос”, – говорить Віктор Нестуля.

За його словами, контроль у державних закупівлях зараз працює не надто ефективно, та це завдання не ProZorro, а інших інституцій.

“Нещодавно було підписано Петром Порошенком закон, який дає право аудиторській службі починати моніторинг, котрий впроваджує таке поняття, як “ризик-індикатори”, і вони ідентифікуватимуть найпроблемніші тендери. За цим проблемними тендерами далі треба виписувати адмінпротоколи, карати порушників. Дуже важливо, що всі процеси моніторингу й контролю діятимуть всередині системи. Тож ми будемо бачити, як це відбувається “, – сказав експерт і додав, що порушників штрафуватимуть.

“Це будуть штрафи й адміністративні протоколи від 11 до 17 тисяч грн, але якщо там порушення не адміністративне, а кримінальне, то аудиторська служба зобов’язана передати матеріали правоохоронним органам”, – сказав Віктор Нестуля. За його словами, дуже важливою також є норма виправлення помилки в тендерах протягом 24 годин.

“Бо вона дає можливість постачальнику довантажити якісь документи, якщо він дійсно помилково, під час підготовки тендерної документації, щось не встиг або про щось забув. Якщо замовник знаходить невідповідність у документації постачальника, він інформує про це постачальника, який дав найкращу ціну, і в цього постачальника є 24 години на виправлення помилок”, – розповів представник Transparency International Україна.

Він каже, що ця норма повинна істотно знизити відсоток дискваліфікації, що, відповідно, збільшить відсоток економії та ефективності витрати коштів.

Експерт вважає, що депутати ухвалять зміни до закону про купівлі до кінця року.

Також Віктор Нестуля розповів про важливість зміни механізму оскарження, про заборону запитувати дані з публічних джерел і відкритих даних, а також про введення електронних каталогів.

Повну версію телеінтерв’ю дивіться в програмі “Лицом к лицу” 14 квітня о 21:00 на телеканалі UATV.

Наталія Марченко, UATV

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ