Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Трускавці планують спорудити 9-метрову статую Ісуса Христа

Перешкодити спорудженню хрестоподібної скульптури Ісуса Христа на Гошівській горі у Трускавці не зможе жоден людський фактор. На заваді можуть стати лише природні особливості території. Про це «Погляду» розповів ініціатор проекту Ігор Кісак, голова ГО «Довіра». Про це повідомив «Погляд».

«Я намагався запустити цей проект ще рік тому, - розповідає голова ГО «Довіра». – Але мені одразу закинули питання, чи не балотуюсь я в депутати Верховної Ради. Тоді я одразу заявив, що проект знімається і впроваджуватиметься після виборів. Я не хочу і не допущу, щоб проект використовували будь-які політичні сили, щоб під скульптурою була якась політика», - наголошує Ігор Кісак.

«Я також категорично проти збору коштів на спорудження скульптури Христа скриньками по Церкві, по магазинах чи з допомогою зошита, з яким ходитиметься по вулицях, - розповів автор задуму. – Боюся, щоб мене чи оргкомітет не звинуватили у тому, що зібрані кошти пішли не за цільовим призначенням».
За словами, Ігоря Кісака, усе буде прозоро: «Буде відкритий рахунок, на який поступатимуть кошти людям, що виконуватимуть роботи. Зрештою, є фізичні особи, які готові профінансувати певні види робіт».

Ігор Володимирович також сподівається, що спорудження статуї Ісуса Христа буде не лише Трускавецьким проектом, а й проектом Львівської області, яка теж долучиться до фінансування усіх необхідних робіт.

«Озвучувати цифру, яку запросили архітектор та скульптор, та яку запросили будівельники, я б не хотів, оскільки вона буде обговорюватись на громадських слуханнях. До того ж, наприклад, ескалаторник готовий долучитись до будівельних робіт безкоштовно і просить лише проплатити йому паливо. Архітектором проекту виступатиме Ірина Савчин, з якою ми працюємо разом у Трускавці, а скульптор із Дрогобича, невідомий досі загалу, запевняє, що виготовить дев’ятиметрову скульптуру протягом року», - каже Ігор Кісак.

Окрім статуї Христа висотою 9 метрів із трьохметровим постаментом, проектом передбачено облагороднення території Гошівської гори, а це і три оглядові площі, схожі до містечка Брайтона, що у Нью-Йорку, і приватні будиночки для продажу різноманітних сувенірних товарів, які вписуватимуться в архітектурний ансамбль.

Здійснення задуму, який Ігор Кісак «виношував» ось уже два роки поспіль, повинен пройти три етапи – погодження проекту, обговорення на громадських слуханнях вигляду скульптури, і кінцевий етап – обрання оргкомітету, що триматиме руку на пульсі всіх процесів, які проводитимуться.

Єдиним фактором, що може стати на заваді втілення задуму голови ГО «Довіра» - це властивості території Гошівської гори.

«Після виконкому, який уже невдовзі відбудеться, я маю отримати дозвіл на земельні роботи – дослідити геологію та геодезію гори. Після вивчення стану гори стане відомо, наскільки її територія дозволятиме встановленню скульптури. Якщо виявиться, що встановлення на ній скульптури не можливе, ми виконаємо усі роботи, які б дозволили це змінити», - підкреслив Ігор Кісак.

pohlyad.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ