Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Трускавці розпочала роботу конференція «Іван Франко та Митрополит Андрей: Мойсеї українського народу»

Міжнародна наукова конференція «Іван Франко та Митрополит Андрей: Мойсеї українського народу» сьогодні, 24 травня,  розпочала свою роботу у м. Трускавці. Конференція присвячена 150-річниці з дня народження Івана Франка.
Глава УГКЦ написав лист з нагоди початку роботи конференції. «Цей проект є дуже на часі, бо про слугу Божого Митрополита Андрея Шептицького як духовного провідника усі знають, а пам’ять про Івана Франка була довгими десятиліттями спотворена й він подавався як поборник християнських цінностей. Настав найвищий час вияснити правду про те, що цей великий поет та мислитель був духом дуже близьким до Бога, до Церкви й особисто до Митрополита Андрея», - сказано у листі Блаженнішого Любомира, Верховного Архієпископа Києво-Галицького, до Трускавецького міського голови Лева Грицака.
Іван Скибак, перший заступник голови оргкомітету конференції, розповів, що це поважне наукове зібрання слід розглядати не як спробу, а радше, як конкретну справу з релігійної реабілітації Івана Франка. «Ми об’єднали науковців Церкви та держави, зокрема Київського, Львівського, Дрогобицького Національних університетів, Інституту українознавства ім. Крип‘якевича, Українського католицького університету. Думки, певні тези, які були висловлені та ще будуть підтверджені, є доказом того, що радянські штампи на Митрополита Андрея та Івана Франка не відповідають дійсності. Тому це не є спроба, а конкретна справа врегулювання цих недолугостей», - зазначив Іван Скибак. При цьому він повідомив, що з Київського державного центрального архіву кіно- та фонодокументів Ніна Топішко привезла просто унікальні кадри, на яких зображено Митрополита Андрея та Івана Франка. Їх буде продемонстровано другого дня роботи конференції.
Учасниками конференції є духовенство, представники влади, науковці, літературознавці, громадські діячі, серед яких Преосвященний Владика Ярослав (Приріз), Єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицький, (Владика Юліян (Вороновський), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, був одним із ініціаторів проведення конференції, але через стан здоров’я не зміг взяти участі у її роботі), Лев Грицак, міський голова Трускавця, Олег Турій, директор Інституту історії Церкви УКУ, о. Юрій Аввакумов, душпастир з Мюнхена та інші. Про це повідомив прес-секретаріат Глави УГКЦ.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ