Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У ЦНАПах Львова змінили порядок отримання послуги з оформлення паспортів

В Центрах надання адміністративних послуг Львова «живу чергу» для замовлення біометричного паспорту (паспорт для виїзду за кордон) перевели в електронну, втричі збільшивши в ній кількість місць, і її відкриватимуть щотижня в понеділок,повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Проте «живу чергу» для замовлення паспорта у вигляді ID-картки (паспорт громадянина України) – залишили, і вона актуальна. Водночас люди пільгових категорій обслуговуються позачергово без попереднього запису. Про це розповіла директор департаменту адміністративних послуг ЛМР Валентина Бартошик.

Так, у 2017 році цією послугою з оформленні і видачі паспортів у ЦНАПах скористалося понад 35 000 тис. осіб. Протягом січня-лютого 2018 року за замовленням цієї послуги звернулись 7 700 відвідувачів, і видано понад 5 600 паспортів.

«В нас протягом останніх двох місяців дуже сильно зріс попит на замовлення біометричних паспортів, і ми зрозуміли, що «жива черга» не є ефективною, бо були непорозуміння серед мешканців, які мали претензії щодо організації процесу. Тому щоб уникнути непорозумінь серед мешканців міста і області, з 21 лютого  в  ЦНАП послугою «Оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон» можна скористатись виклично за попереднім записом – ця послуга в режимі «живої черги» не працює.

Раніше було складно записатися в електронному режимі, тому що кількість місць була достатньо обмежена, бо акцент був на «живу чергу». Сьогодні ця кількість зросла, вона стала втричі більшою – тобто ми втричі збільшили кількість місць через онлайн-запис. Тому зараз на одну годину запис зможе здійснити три клієнта на отримання закордонного паспорта, та один клієнт на отримання паспорта громадянина України у вигляді ID-картки.

Електронна черга буде оновлюватися кожного тижня по понеділках, тому мешканці зможуть обрати собі будь-який зручний день протягом тижня – з понеділка до п’ятниці.

Проте послуга «Оформлення паспорта громадянина України у вигляді ID-карки» буде доступна згідно попередньої реєстрації і в режимі «живої черги» також. Бо це добре працює, черг і протермінувань практично нема.

Також ми змінили пропозицію для учасників бойових дій – для них ми працювали в пільговому режимі по понеділках, а тепер це буде субота, запис також буде попередній, через наш Центр надання послуг учасникам бойових дій. Така практика успішно працює», - пояснила директор департаменту адміністративних послуг Львівської міської ради Валентина Бартошик.

З її слів, паспорти видають без проблем кожного дня в позачерговому режимі – тобто людина приходить, бере талончик на видачу паспорта і отримує паспорт. Якщо паспорт уже є в ЦНАПі – тобто переданий від територіального підрозділу міграційної служби, то людину про це одразу ж інформують, надіславши смс-повідомлення.

«В нас організована Служба доставки документів. Тобто якщо паспорт є на видачі в міграційній службі, то він одразу  потрапляє до нас в Центр надання адміністративних послуг. Тому прошу мешканців бути спокійними і очікувати повідомлення», - зазначила Валентина Бартошик.

Значні затримки у видачі паспортів пов’язано з тим, що надзвичайно великий попит серед мешканців, і технічно немає змоги належно забезпечити увесь цей процес. Проте підприємство, яке друкує паспорти, вже збільшило кількість їх виробництва.

«Спілкувалась з представниками Державної міграційної служби України, і вони повідомили дуже цікаві цифри: в січні 2017 року було оформлено 160 тис паспортів, а за січень 2018 року ця цифра зросла втричі і перевищили 450 тис паспортів. Тобто надзвичайно великий попит серед мешканців. Проте стільки мешканців не виїжджає за кордон, скільки оформлює паспортів. Водночас поліграфкомбінат, який видруковує паспорти, запустив другу лінію, тобто двічі на тиждень ми отримуємо вдвічі більше паспортів, ніж це було, наприклад, в січні, тому сподіваємося, що черга щодо видачі буде потрохи спадати, але вона ще залишається, тому що кількість замовлень є достатньо велика.   На сьогодні ми видаємо звичайні паспорти, які були замовлені вкінці жовтня, термінові – які замовили в кінці січня», - зазначила директор департаменту адміністративних послуг Львівської міської ради Валентина Бартошик.

Робочі станції, які облаштовані спеціальним обладнанням і підключені до єдиного демографічного реєстру (по дві робочі станції є в кожному ЦНАПі, за винятком офісу в Рясне – там 1 станція, та офісу на пл. Ринок – тут немає такої послуги) обмежені в ресурсі, тому не можуть прийняти безкінечну кількість відвідувачів – вона є регламентована.

Зазначимо, що подати документи для оформлення паспорта громадянина України можна у територіальному підрозділі ЦНАП залежно від реєстрації місця проживання особи. Проте подати документи для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон можна у будь-якому  територіальному підрозділі ЦНАПу  м. Львова.

Всі документи оформляються одразу на місці, одразу відбувається фотографування. Відповідно до наказу Державної міграційної служби України від 03.11.2016 № 280, вартість оформлення паспорта громадянина України в термін, не пізніше 20 робочих днів, становить 279 грн., до 10 робочих днів – 366 грн. Вартість оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон в термін, не пізніше 20 робочих днів, становить 557, 32 грн., до 7 робочих днів – 810,32 грн.

Перелік необхідних документів для оформлення паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм та паспорта громадянина України для виїзду за кордон є на сайті Львівської міської ради: http://city-adm.lviv.ua/services/directory-services/derzhavni-orhany-vlady/derzhavna-mihratsiina-sluzhba

Слід зазначити, що прийом та видача результату адміністративної послуги щодо оформлення паспорта громадянина України та оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон проводиться у територіальних підрозділах Центру надання адміністративних послуг м. Львова та в районних відділах Державної міграційної служби України.

Контакти територіальних підрозділів ЦНАП м. Львова для замовлення послуги на оформлення паспорта: вул. І. Виговського, 32, вул. Ген. Чупринки, 85, вул. М. Хвильового, 14а, вул. Т. Шевченка, 374, пр. Червоної Калини, 72а, вул. К. Левицького, 67.

При виникненні будь яких питань,  прохання звертатися: довідка ЦНАП м. Львова: 032 297-57-95, ел.пошта:  [email protected] ; сторінка ЦНАП м. Львова на сайті Львівської міської ради http://city-adm.lviv.ua/services/

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ