Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У «Тюрмі на Лонцького» репрезентували фільм «Живі»

Сьогодні, 27 листопада, у Львові в стінах Національного Музею-меморалу «Тюрма на Лонцького» на знак вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років відбувся перегляд фільму «Живі», режисера Сергія Буковського. Повідомив прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

 

Поминальну подію, запаливши свічку перед житнім хлібом і пучком колосків, розпочав директор Національного  Музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, який наголосив на важливості розкриття історичної правди, яких би трагічних сторінок вона не торкалася.

Документальний  фільм «Живі» знятий сучасним українським режисером Сергієм Буковським (Кіностудія «Листопад-фільм») за підтримки Міжнародного благодійного Фонду "Україна 3000".  

Назва фільму  розповідає сама про себе. У стрічці  передано свідчення живих людей, яким вдалось вижити. Однак, основна тема розповіді про мертвих, пам'ять про яких житиме вічно. 

У фільмі переплітаються дві сюжетні лінії. Перша має розслідувальний характер, а друга – історично-психологічні замальовки. Глядачі почули спогади про події 1932-33 років тих, хто вижив, і ознайомилися із трагічною історію життя британського журналіста Ґарета Джонса - одного з  міжнародних авторів, який ризикуючи життям, порушив заборону НКВД і пішки пройшов ураженими Голодомором українськими селами, щоб потім розказати світові про побачене. Однак, він таки не зміг донести жахливу історію до сучасників. 

«Вижили чудом  лише поодинокі люди. Я досі не можу собі цього уявити, щоби таку багату  землю, довести до такого голоду. Ми не маємо права мовчати про це, бо хто ми тоді? Де би це не творилися, ми мали б кричати криком!», - такою був відгук на побачене колишньої політув’язненої «Тюрми на Лонцького» Ірини Калинець .

«Тюрму на Лонцького» цього дня відвідала група молодих офіцерів Служби безпеки України, члени культурно-освітніх товариств, в. о директора Центру досліджень визвольного руху Василь Стефанів, журналісти місцевих ЗМІ, а також колишні в’язні «Тюрми на Лонцького» Ірина Калинець і Ярослав Лемик.  

Активна зацікавленість фільмом  свідчить про пам'ять,  емоційні переживання людей і  тривогу за український народ. Кожен, хто перегляне  стрічку, сам може дати оцінку діям тоталітарної влади.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ