Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У вересні 1914 року до концентраційного табору “Талергоф за москвофільство потрапили перші галичани
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У вересні 1914 року до концентраційного табору “Талергоф” за москвофільство потрапили перші галичани

​4 вересня 1914 року до концентраційного табору “Талергоф” в Австро-Угорщині привезли першу партію галичан та буковинців, яких підозрювали у москвофільстві.
Фото 1917-ого року, місце, де у "Талергофі" проходили таборові страти

Цьому передували масові арешти симпатиків Росії. Оскільки адміністративна влада на Галичині перебувала у руках поляків, а на Буковині - румунів, вони використали нагоду послабити національний рух, тож до табору потрапило чимало патріотичних українців.

Арештованих звозили у піщану долину біля підніжжя Альп в околиці Ґраца, що за 12 км від Відня. Оскільки табірної інфраструктури створено не було, інтернованих вивантажували просто посеред поля, де сьогодні знаходиться четвертий за розміром австрійський аеропорт. 

Бараків у “Талергофі” не було до зими 1915 року. В’язні лежали на землі під відкритим небом у дощ і мороз. Відтак арештовані, а серед них були студенти, селяни, священики, жінки і навіть діти та старі, прожили перші місяці не просто в антисанітарних, а в нелюдських умовах - дизентерії, епідемії тифу, холери, масових смертей. 

“Талергоф” вважають одним з перших концентраційних таборів в історії ХХ століття, його називали “пеклом людської ганьби”. Після війни москвофіли намагалися створити культ страждань “русского” народу в “Талергофі”.

Проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ