Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У вересні – жовтні козацька „Чайка” здійснить трансантлантичний перехід

Сьогодні спеціальним рейсом автотрейлера козацький човен-чайку, який зараз знаходиться у селі Раковець біля Львова буде перевезено для демонстрації у місто Івано-Франківськ, а восени, а саме у вересні-жовтні на ній планується здійснити трансантлантичний перехід – про це „Гал-info” повідомив заступник керівника проекту „Козацька Алантика”, депутат Львівської міської ради Мирон Колодко.  Крім цього влітку на човні планується здійснити похід-пленер по Чорному морю, який буде присвячено екологічним проблемам регіону та 750-річчю Львова. У пленері братимуть участь також художники, які малюватимуть морські пейзажі – зазначив Мирон Колодко. Конструктором та капітаном човна-чайки є Мирон Гуменецький.
 Маршрут трансатлантичного переходу ще не узгоджено, однак попередньо планується, що човен-чайка стартує від Києва і далі спуститься до Дніпру до Чорного моря. Якщо ж не вдасться вчасно стартувати, то „чайку” трейлером доставлять до Миколаєва. Після цього човен-чайка пройде через Чорне та Середземне моря і від Гібралтара почне перехід через Атлантику. Кінцевим пунктом подорожі є узбережжя США та Канади поблизу району Великих Озер.
 В переході братиме участь екіпаж 12-14 чоловік, однак планується, що в ході експедиції відбуватиметься часткова його ротація. Прототипом човна є козацькі човни-чайки „Спас”, його довжина 20 метрів, ширина 3,7 метра, він обладнаний вітрилами, мотором, засобами зв’язку, навігаційною апаратурою, рятувальними засобами, обладнанням для камбузу.
 Трансантлантичний перехід на човні-чайці здійснюється вперше. Раніше човен „Пресвята Покрова”, так само збудований за аналогією з козацькими човнами здійснювали лише каботажні переходи вздовж берегів Європи.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ