Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Вейк-ан-Зеє львівський гросмейстер Василь Іванчук фінішував п’ятим

Львівський гросмейстер Василь Іванчук посів п’яте місце на супертурнірі 20-ї категорії (середній рейтинг – 2742) „Coruss Chess-2008”, що фінішував у голландському Вейк-ан-Зеє в рамках традиційного міжнародного шахового фестивалю.
Перемогою норвезького вундеркінда Магнуса Карлсена та Левона Ароняна з Вірменії у голландському Вейк-ан-Зеє в рамках традиційного міжнародного шахового фестивалю завершився  супертурнір 20-ої категорії (середній рейтинг – 2742) „Coruss Chess-2008”. Третє місце розділили чинний володар шахової корони індус Вішванатан Ананд та один з найталановитіших молодих гросмейстерів планети Теймур Раджабов з Азербайджану, а наш земляк Василь Іванчук разом з угорцем Петером Лєко у підсумку фінішував на п’ятій позиції.  
Зігравши внічию дев’ять партій поспіль, Василь Іванчук в десятому турі зумів таки здобути свою першу, і як пізніше виявилося єдину перемогу на турнірі. Цікаво, що успіх до галичанина прийшов в українському дербі: Іванчук взяв гору над своїм товаришем по національніц збірній харків’янином Павлом Ельяновим. На жаль, в трьох заключних партіях Василь не зумів продовжити переможної ходи і підписав у них мирні угоди з англійцем Майклом Адамсом, майбутнім переможцем Левоном Ароняном та господарем змагань Люком Ван Велі. Особливо прикро, що Іванчук в заключний ігровий день не зумів скористатися перевагою права першого ходу, і не записав до свого активу повноцінне очко в протистоянні з Ван Велі, яке дозволило б йому увійти до лона призерів „Coruss Chess-2008”. Проте не можна не відзначити, що Василь став єдиним, хто не зазнав гіркоти поразки на турнірі, а це, враховуючи склад учасників, зробити було ой як нелегко.
Не можна не відзначити і Ельянова, який після поразки від Іванчука по доброму розізлився і виграв дві партії поспіль. Спочатку він не по-джентельменськи обійшовся з єдиною представницею слабкої статі в турнірі А угоркою Юдіт Полгар, а потім взяв гору і над екс-чемпіоном світу болгарином Веселіном Топаловим. Намагався Павло на переможній ноті завершити і свою заключну партію проти аутсайдера змагань Боріса Гєльфанда з Ізраїля, але напоровся на вдалу контргру екс-мінчанина і змушений був визнати себе переможеним. Цікаво, що виграш у цій зустрічі дозволив Гєльфанду розділити статус аутсайдера з тим таки Ельяновим та Ван Велі.
Окрім Іванчука та Ельянова у Вейк-ан-Зеє Україну представляла член жіночої національної збірної Ганна Ушеніна (2484), яка змагалася у турнірі С. На жаль, в суперництві з мужчинами чарівна українка зіграла не найкращим чином: 4,5 очка з 13-ти можливих не дозволили їй піднятися вище 12-го місця. Проте організатори не залишили поза увагою той факт, що Ганна діяла найбезкомпромісніше серед всіх учасників фестивалю (в 13-ти партіях мирну угоду вона підписала лише один раз) і нагородили її спеціальним призом.
Окрім трьох основних турнірів у програмі фестивалю було і змагання ветеранів, у якому взяли участь чотири супергросмейстери минулих років. В результаті боротьби в два кола переможцем Grandmaster став серб Любомір Любоєвіч, в активі якого 4 очка. На пункт менше набрали вихованець радянської школи шахів Віктор Корчной, який вже багато років захищає кольори Швейцарії, та голландець Ян Тімман. А замкнув турнірну таблицю Угорець Лойош Портіш – 2 очки. Але це якрах той випадок, коли в дії було олімпійське гасло: „Головне участь, а не перемога”.
Підсумкове турнірне становище „Coruss Chess-2008”: 1-2. Левон Аронян (Вірменія, рейтинг – 2739) та Магнус Карлсен (Норвегія, 2733) – по 8 очок; 3-4.  Теймур Раджабов (Азербайджан, 2735) та Вішванатан Ананд (Індія, 2799) – по 7,5; 5-6. Василь Іванчук (Україна, 2751) та Петер Лєко (Угорщина, 2753) – 7; 7-8. Владімір Крамнік (Росія, 2799) та Майкл Адамс (Англія, 2726) – по 6,5; 9-11. Веселін Топалов (Болгарія, 2780),  Шахріяр Мамедьяров (Азербайджан, 2760) та Юдіт Полгар (Угорщина, 2707) – 6; 12-14. Люк Ван Велі (Голландія, 2681), Боріс Гєльфанд (Ізраїль, 2737) та Павло Ельянов (Україна, 2692) – по 5.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ