Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У водоймах Львівщини небезпечного збудника холери нема, – СЕС

На території Львівської області контамінації збудника холери в існуючих водоймах не відбулося. Проте щороку за результатами моніторингу зовнішнього середовища з водойм області (м.Червоноград, Городоцький, Буський, Самбірський райони) виділяється збудник холери не ОI типу. Про це повідомили у Львівській обласній СЕС.

Одночасно у 1994 році мали місце 4 випадки захворювання людей на холеру у Золочівському районі, внаслідок вживання в їжу риби, привезеної з південних регіонів, де на той час реєструвалась велика кількість захворювань на холеру.

  З метою попередження захворювань на холеру на території Львівської області запропоновано:

·  не вживати воду із сумнівних джерел;

·  воду для пиття використовувати тільки після кип'ятіння, або фасовану;

·  не проводити закупівлю продуктів у невстановлених місцях торгівлі;

·  не купатись у непризначених для цього місцях;

·  дотримуватись заходів особистої гігієни, завжди мити руки перед прийняттям їжі та після туалету;

·  не купувати на ринках рибу та інші морепродукти на які відсутня відповідна документація;

·  у разі появи симптомів гострого кишкового захворювання (пронос, блювота і інш.) обов'язково звертатись за допомогою в медичний заклад.

В СЕС також нагадали, що з початком епідемічного сезону, сприйнятливими погодними умовами виникає ризик захворювання населення на гострі кишкові інфекції, в т.ч.на холеру.

  29.05.2011 року у м.Маріуполі Донецької області були зареєстровані  3 випадки захворювання на холеру. За попередніми даними епідрозслідування двоє хворих рибалок готували та вживали в їжу виловлених з моря бичків, а третій рибалка, з його слів, “під час вахти впав і наковтався води”.

  Станом на 31.05.2011 року госпіталізовано четверту людину, у нього бактеріологічно діагноз поки ще не підтверджений, але джерело — ті ж самі бички, які він чистив і годував ними кота, при цьому погано помив руки після цього.

  У трьох захворілих діагноз підтверджений бактеріологічно, висіяний холерний вібріон Оi групи, біотип Ель-тор, серовар Огава, вірулентний. Стан двох чоловіків, старших 55 років і жінки похилого віку, які були госпіталізовані, задовільний.

  Бактеріологічне дослідження морської води та гідробіонтів триває.

  Збудник холерного вібріону в річках згаданого регіону і в Азовському морі висівається щороку. Останній спалах холери в Маріуполі реєструвався 12 років тому. Отже під впливом сонячної активності вібріони активізувались і могли стати причиною захворювання людей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ