Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У ВРУ є три законопроекти про запровадження страхової медицини

Сьогодні у парламенті зареєстровані три законопроекти, які пропонують три різні моделі впровадження загальнообов'язкового медичного страхування. Про це повідомила голова Комітету ВР з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець в ході круглого столу "Запровадження загальнообов'язкового соціального медичного страхування в Україні".

За їх словами, дуже скоро Верховній Раді доведеться обрати один з них та визначити долю медичного обслуговування громадян України на десятиліття вперед.

Необхідність впровадження медичного страхування сьогодні не викликає сумнівів - держава не спроможна фінансувати медицину в повному обсязі. Всі держави пройшли через це, і кращої альтернативи, ніж обов'язкове медстрахування - немає.

Так, бюджетом на наступний рік потреби в лікуванні онкохворих покриваються лише на 25%, хворих на серцевосудинні захворювання - на 30%. Тим, кому фінансування не вистачить, будуть вимушені платити за лікування в повному обсязі самостійно.

Медичне страхування здатне вирішити цю проблему. Всі три законопроекти об'єднує одне: страхові внески збиратимуться до окремого страхового фонду, з якого потім оплачуватиметься лікування українців при настанні страхового випадку. Громадяни отримають медичні послуги безоплатно та в повному обсязі.

Різниця між законопроектами, як повідомила Ольга Богомолець, полягає у формі власності страхового фонду.

Законопроект авторства народних депутатів Людмили Денисової, Борислава Розенблата та Андрія Шипка передбачає створення недержавного фонду за участі акціонерних компаній, страхувальниками зможуть бути приватні компанії.

Законопроект Олега Мусія передбачає виключно державну модель обов'язкового медичного страхування, в якій і страховий фонд, і страхувальники будуть державними.

Нарешті, законопроект авторства Ольги Богомолець створює модель, яка забезпечує баланс системи: він передбачає створення державного страхового фонду, а послуги зі страхування зможуть надавати як державні, так і комунальні та приватні страхові компанії.

За словами Ольги Богомолець, саме такий баланс дозволить повністю забезпечити збереження внесків, а також дасть можливість за рахунок страхування через недержавні компанії забезпечувати українців додатковими послугами, які не передбачені державою.

Присутні на круглому столі медики, представники громадськості та керівники медичних установ висловилися за якнайшвидше впровадження в Україні загальнообов'язкового медичного страхування та закликали депутатів не зволікати з прийняттям цього рішення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ