Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У ВРУ зареєстровано проект змін до законів про проведення президентських виборів

Учора, 30 червня, у Верховній Раді зареєстровано проект змін до законів, що регулюють проведення президентських виборів і оскарження їх результатів. Серед іншого, пропонується скоротити виборчу кампанію до 90 днів, скасувати обмеження виборчого фонду і відмовитися під час голосування від відкріпних талонів. Один з авторів законопроекту - перший віце-спікер Олександр Лавринович - вважає, що документ має всі шанси бути прийнятим в найближчий час, - про це повідомив Комерсант-Ъ
Законопроект "Про внесення змін в деякі закони, що стосуються проведення виборів президента" був оприлюднений на сайті Верховної Ради вчора (30 червня) у другій половині дня. Авторський склад - депутати Олександр Лавринович і Олена Лукаш (обидва - ПР), Андрій Портнов (БЮТ) і Роман Зварич ("Наша Україна-Народна самооборона") - свідчить про те, що цей документ є компромісом найбільших парламентських політичних сил.

Основні зміни в закон "Про вибори президента" стосуються скорочення виборчої кампанії зі 120 до 90 днів, зокрема термінів підготовки до голосування, передбачених чинним законом, - вводяться нові терміни створення виборчих комісій та оприлюднення рішень про висунення кандидатів.

З ключових змін слід зазначити відмову від використання на виборах відкріпних талонів, якими могли б скористатися ті, хто в день голосування перебував за межами виборчого округу. "Скасування відкріпних, швидше за все, стала реакцією на порушення 2004 року - всі хочуть поставити запобіжник на використання такого механізму фальсифікацій, - вважає президент аналітичного центру 'Відкрита політика' Ігор Жданов, який працював у 2004 році в штабі кандидата в президенти Віктора Ющенко.- Звичайно , це створює певні проблеми людям, які не можуть проголосувати. Але таких людей досить мало, і серед них в рівних частках присутні прихильники різних кандидатів".

Крім того, пропонується посилити вимоги до голосування тих громадян, хто в день голосування буде закордоном - в посольствах і консульствах можуть проголосувати лише ті, хто став на відповідний облік за п'ять днів до виборів.

Істотні корективи пропонується внести до статті, що регулюють процес формування виборчих комісій. Вводиться поділ виборчих дільниць на типи (великі, середні, малі та надмалі) з відповідною кількістю членів комісій (25, 21, 15 та 6 осіб, відповідно).

Також кандидат тепер не зобов'язаний здавати 500 тис. підписів виборців для реєстрації.

Один з авторів законопроекту, перший віце-спікер Олександр Лавринович упевнений, що у документа є всі шанси бути прийнятим. "Я точно знаю, що фракції Партії регіонів, БЮТ і"Наша Україна-Народна самооборона» висловилися за його невідкладне прийняття ", - заявив він Ъ, припустивши, що документ може бути розглянутий вже сьогодні.

Чимало змін внесено і в фінансову частину проведення кампанії. Так, застава за реєстрацію кандидата в розмірі 500 тис. грн депутати пропонують не повертати ні за яких обставин. Нагадаємо, що в чинній редакції Закону про вибори президента зазначена сума поверталася кандидатам, які набирають не менше як 7% голосів або зняли свою кандидатуру. Тепер же кошти пропонується залишати у Держбюджеті в будь-якому випадку, навіть якщо ЦВК відмовив кандидату в реєстрації.

Крім того, автори законопроекту пропонують зняти обмеження на розмір виборчого фонду. Як відомо, за нинішнім законодавством фонд кандидата не може перевищувати 50 тис. мінімальних зарплат, або 31 млн 250 тис. грн. "Обмеження на розмір виборчого фонду не виконувалось і раніше - просто основна частина витрат фінансувалася з неофіційного виборчого фонду. Усі розуміють, що за десяток-другий мільйонів гривень виборчу кампанію провести неможливо", - заявив пан Жданов.

Значно збільшили депутати і розмір максимального внеску одного фізособи у виборчу касу кандидата - з 25 мінімальних зарплат до 400 (з 15 тис. до 250 тис. грн). "Збільшення внеску - це крок до демократизації процесу фінансування виборів, до виведення його з тіні. Адже раніше суми на вибори розбивалися на дрібні частини", - нагадав Ъ співавтор законопроекту Андрій Портнов.

Законопроект вносить суттєві зміни і в Кодекс адміністративного судочинства. Депутати пропонують ввести заборону для всіх судів виносити визначення про забезпечення позовів при розгляді виборчих спорів - раніше даний механізм використовувався для затягування процесу підрахунку голосів. "Практика проведення виборів показала, що цю можливість залишати в законі недоцільно. Цей механізм використовувався безсистемно, і нерідко - зі зловживаннями з боку учасників процесу", - пояснив пан Портнов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ