Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Януковича приміряють урядові портфелі

У Януковича вже розподіляють портфелі. «Сегодня» дізналося, хто і на які посади може претендувати в команді Януковича.

У політколах активно обговорюють, кого на яку посаду буде призначено після інавгурації. Щоправда, поки що здебільшого це гадання на кавовій гущі. Адже кому дістанеться яка посада в уряді (починаючи від прем'єр-міністра і закінчуючи міністрами і главами держкомітетів) залежить від того, яка буде коаліція в Раді і чи буде вона взагалі. Тому поки що можна говорити лише про ті посади, кандидатів на які вносить сам президент. Тут уже є певна визначеність. Нагадаємо, що на посади міністрів оборони, голів СБУ, МЗС і Нацбанку, а також генпрокурора кандидатури вносить президент, а затверджує парламент, а главу свого Секретаріату глава держави може призначати сам.

МІНІСТР ОБОРОНИ. Поки найбільш ймовірна кандидатура - екс-міністра оборони, депутат-регіонал Олександр Кузьмук. "На нього Янукович спокійно може покластися, адже Олександр Іванович прийшов в останній уряд Віктора Федоровича навесні 2007 року, коли Ющенко незаконно розпустив парламент" – розповіло джерело у фракції ПР. Щоправда, серед регіоналів є й інша думка. "Кузьмука? Щоб він знову літаки збивав ракетами? Це питання. І до того ж він іноді говорить не до місця - пам'ятаєте його заяву про другий Чорнобиль, коли на Західній Україні сталася аварія потягу з отруйним фосфором? "- поскаржився інший нардеп від ПР.

СБУ. Одним з головних претендентів називають депутата-регіонала Григорія Ільяшова, який відповідає у фракції за безпеку. До речі, він також генерал СБУ і чоловік однієї з головних юристів партії Олени Лукаш. Коли ми подзвонили самому Ільяшова, то він відповів, що нічого з цього приводу не знає. Також джерело в "Регіонах" допускає, що можуть навіть залишити на цій посаді Валентина Наливайченка. Але це виглядає малоймовірно. Не виключено, що посаду глави СБУ буде запропоновано ще кому-небудь з кадрових «чекістів».

МЗС. Тут називають двох претендентів - нинішнього посла України в Росії Костянтина Грищенка і депутата-регіонала Леоніда Кожари. "Грищенко поділяє підхід Януковича в тому, що зовнішня політика України повинна бути багатовекторною. Шанси Кожари менші. Але він все-таки змінив Грищенко на посаді тіньового міністра закордонних справ, а це багато про що говорить", - повідомив співрозмовник в ПР. Не можна скидати з рахунків і нинішнього голову МЗС Петра Порошенка. До нього відношення серед регіоналів дуже неоднозначне, але якщо Петро Олексійович допоможе зібрати більшість у НУНС для коаліції з ПР, тоді у нього будуть шанси залишитися на своєму посту.

НБУ. На посаду голови НБУ замість Володимира Стельмаха (термін повноважень якого вже закінчився) може бути висунутий його перший заступник - Анатолій Шаповалов (давній недруг Юлії Тимошенко, яка звинувачувала його в корупції, а Шаповалов казав, що це помста за те, що він не дає включати друкарський верстат для затикання дірок в бюджеті).

СП. На посаду глави Секретаріату президента пророкують першого віце-спікера Ради, давнього соратника Віктора Януковича, екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича. Чутка про те, що СП може очолити секретар РНБО Раїса Богатирьова, не підтверджується.

НА ГЕНПРОКУРОРА - ПШОНКА

Як вважають джерела "Сегодня" в ГПУ, найбільш імовірно, що новим генпрокурором стане заступник голови ГПУ Віктор Пшонка. Нинішньому генпрокурору Олександру Медведькові можуть дати допрацювати кілька місяців до його закінчення п'ятирічного терміну повноважень (Медведько лояльний до регіоналів), а потім замінити на Пшонку. Останній близький до Януковича: вони разом працювали в Донецьку: Віктор Федорович - губернатором, Віктор Павлович - облпрокурором. Менш імовірно, що генпрокурором стане ще один виходець з Донецька - заступник генпрокурора Ренат Кузьмін. У нього репутація малокомпромісного прокурора з яскраво вираженою власною думкою. Це не завжди подобається «нагорі», передає Обком.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ