Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У ЄС погрожують призупинити відносини з Києвом

Європейський Союз може припинити офіційні відносини з Україною, якщо підтвердиться, що міліція стріляла в демонстрантів вогнепальною зброєю, сказав ВВС віце-президент Європейського парламенту Яцек Протасевич.

Під час сутичок з міліцією у Києві від вогнепальних поранень загинули щонайменше двоє мітингарів. У МВС заперечують, що застосовували бойові набої.

"Діалог з Україною перебуває під загрозою і може бути призупинений сьогодні", - сказав він."Новини з України шокують... після цього ми не можемо мати справу з Україною так, як раніше, - сказав пан Протасевич. Якщо це правда (що міліція відкрила вогонь проти демонстрантів - Ред.), то відносини України і Європейського Союзу зазнають кардинальних змін".

"Кров на вулицях усе міняє", - додав політик.

Раніше верховний представник Європейського Союзу з зовнішньої політики Кетрін Ештон закликала "негайно припинити" ескалацію насильства в Києві після повідомлення про перших загиблих у протестах.

"Я суворо засуджую ескалацію насильства у Києві вночі, яка призвела до жертв... Всі акти насильства мають бути негайно припинені та ретельно розслідувані", - йдеться в заяві пані Ештон.

У Києві з вечора неділі тривають активні сутички на вулиці Грушевського в урядовому кварталі.

Станом на ранок середи підтвердили загибель двох людей.

"Перейшли межу"

Зупинити насильство закликав українську владу і президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.

"Я хотів би особливо підкреслити головну відповідальність української влади вжити дії, щоб зняти ескалацію цієї кризи, і для цього залучити до діалогу опозицію, громадянське суспільство", - заявив він у Брюсселі.

Пан Баррозу також висловив співчуття сім'ям загиблих мітингарів. "Звертаюся до всіх в Україні з проханням проявляти стриманість та уникати насильства"

Евангелос Венізелос, голова МЗС Греції

Стривожена зростанням насильства у Києві також Греція, яка головує в ЄС.

"Звертаюся до всіх в Україні з проханням проявляти стриманість та уникати насильства", - написав у Twitter міністр закордонних справ Греції Евангелос Венізелос.

До діалогу між опозицією і владою закликав генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

"Я рішуче засуджую використання насильства. Насильство ніколи не може бути відповіддю на політичну кризу", - йдеться в його заяві.

Свою заяву зробив і голова МЗС Польщі Радослав Сікорський: "Ви перейшли межу. Померла людина, пролилася кров. Закликаємо обидві сторони до стриманості".

На думку міністра, основною причиною українських подій стало ухвалення репресивних законів та відхилення від європейського курсу і реформ.

У середу посольство США в Україні повідомило, що Вашингтон скасував візит деяким громадянам України у відповідь на дії проти протестувальників у центрі Києва.

У посольстві не назвали прізвища людей, яким скасували візи, пославшись на конфіденційність.

США розглядає подальші кроки проти тих, хто відповідає за нинішнє насильство в Україні, додали в дипломатичному представництві.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ