Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У заповіднику «Розточчя», що на Львівщині, через Табачника може побільшати чиновницьких дач

Львівські екологи подали до суду на міністра освіти Дмитра Табачника. Вони вимагають припинити дію його розпорядження про приєднання заповідника "Розточчя" до лісотехнічного університету. Документ вже набув чинності, а це означає, що охоронна територія позбавляється заповідного статусу і може бути використана в будь-яких цілях.

Дві тисячі гектарів землі разом з мешканцями майже 30 років належать Міністерству освіти. Гроші на велике господарство і зарплати співробітникам виділялися за статтею "Підготовка молодих фахівців". Але перевіряючі КРУ порахували: звірі і співробітники під цю категорію не підпадають, а значить - ці витрати незаконні. Щоб виправити ситуацію - в Міносвіти вирішили угіддя "Розточчя" приєднати до лісотехнічного університету. У заповіднику захвилювалися.

Галина Стремець, заступник директора Заповідника "Розточчя": «Землі заповідніка перестануть буті землями заповідника, вони переходять у фонд запасу району, і того ці землі потім можна буде використати для інших потреб».

Дмитро Табачник запевняє - ні охоронній території, ні його мешканцям небезпека не загрожує. Каже, міністерство лише шукає законні шляхи уникнути претензій ревізорів.

Дмитро Табачник - міністр освіти і науки, молоді та спорту України: «Це бюджетні кошти, і я не можу не виконувати приписів УКРУ, тому що інакшим чином і ректор університету, який якимось чином порушує закон, і інші співробітники міністерства будуть нести спочатку адміністративну, а далі, боронь Боже, і кримінальну відповідальність».

У той же час в Контрольно-ревізійному управлінні уточнюють: вони лише порадили Міносвіти змінити статтю фінансування заповідника.

Ірина Гур'єва, директор департаменту інспектування в галузі освіти і науки Головного КРУ України: «Наші вимоги про усунення порушень не передбачали, що треба зняти статус заповідника з цього "Розточчя" і підпорядкувати як структурний підрозділ в університет».

Ці місця - одні з найгарніших у Львівській області. Тут і мисливські угіддя, і Яворівський національний парк. І все - за півгодини їзди від Львова.

У самому центрі заповідника є "незаповідний" острівець. За цими воротами розташована так звана дача "Добрика" - місце відпочинку партійної еліти Львівської області в радянські часи. Нещодавно весь комплекс викупили.

До лісів навколо цієї огорожі дотепер ніхто не торкався. Екологи переживають: після набуття чинності наказу Табачника - чиновницьких дач тут може стати більше. Вони вже звернулися до суду з вимогою припинити дію документа.

Галина Левіна, адвокат-еколог: «Законом України "Про природно-заповідний фонд" передбачено, що природні заповідники повинні бути юридичними особами, тобто окремими організаціями, і ніяка інша організація їх поглинати не може».

Поки суд та діло, "Розточчя" може втратити не тільки заповідний статус, але й перспективи розвитку. Через два місяці в Парижі ЮНЕСКО буде розглядати заявку про створення українсько-польського міжнародного біосферного резервату. Однак до того часу, юридично, заповідника може і не бути, повідомляють Подробности-ТВ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ