Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Зарваниці Тернопільської області завершилася зустріч східних католицьких ієрархів Європи

16-19 жовтня 2006 року у Зарваниці (Тернопільська область) відбулася зустріч східних католицьких ієрархів Європи — повідомляє прес-секретаріат Глави УГКЦ. Це третя зустріч католицьких ієрархів Європи. Задум проведення таких з’їздів зродився під час прощі представників греко-католицьких Церков Європи до Італії, яка відбулася 6-11 червня 2005 року.

У цій зустрічі взяли участь 25 учасників, а також запрошені доповідачі. Попередньо було повідомлено, що гостем з’їзду буде Патріарх Антіохії Григорій ІІІ, однак через те, що у Лівані проходить зустріч східних католицьких Патріархів Близького Сходу, в якій Патріарх Григорій ІІІ бере участь, у Зарваниці його не було.
Робоча зустріч розпочалася 17 жовтня урочистою Службою Божою, яку очолив і виголосив проповідь Владика Мілан Хавтур. Відтак було офіційне відкриття зустрічі і почалися робочі засідання. Того ж дня, було відслужено багатьма мовами (албанською, українською, словацькою, болгарською, угорською, італійською, білоруською та грецькою) Акафіст до Богородиці перед її Зарваницькою чудотворною іконою.
18 жовтня учасники з’їзду здійснили паломництво до с. Заздрості (родинне село Патріарха Йосифа), де також була відслужена Божественна Літургія і відбулися оглядини меморіального музею Патріарха Йосифа Сліпого. Службу Божу очолив Владика Ігор Возьняк, а проповідь виголосив Владика Христо Пройков з Болгарії. Відтак у Зарваниці розпочалися робочі сесії.
19 жовтня всі учасники переїхали до Тернополя, де в Катедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці розпочалася урочиста Служба Божа, яку очолив Блаженніший Любомир і виголосив проповідь.
Темою цьогорічної зустрічі було Таїнство Подружжя у східних католицьких Церквах. Основні робочі сесії були проведені, базуючись на доповідях двох основних модераторів-доповідачів: професора Кирила Василя, декана факультету східного канонічного права Папського східного інституту (Рим), та о. Марка Морозовича, професора Католицького університету Америки (Вашингтон). Пан Кирило представив канонічні аспекти Таїнства Подружжя, а о. Марко звернув увагу на різні історичні та літургійні аспекти цього таїнства.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ