Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Жовкві збудують новий ринок, площею 2,3 га

Жовківська міська рада порушує законну процедуру прийняття рішень під час продажу землі, ігноруючи думку громади. Про це повідомила ГО «Громадський форум Жовкви».

У Жовкві, в східній частині міста, на межі із селом Сопошин Львівської області, ще з 1998 (згідно з генеральним планом міста) заплановано побудувати ринок (торговий центр) на земельній ділянці площею 2,3 га. В 2004 році міська рада вирішила продати цю землю з аукціону.

Невід’ємною частиною процедури продажу цієї земельної ділянки є розробка містобудівної документації. Згідно із законодавством, її затвердження неможливе без попереднього громадського обговорення. Відтак, міська влада Жовкви була змушена провести з цього питання громадські слухання, щоби забезпечити громаді широкий доступ до інформації та вплив на прийняття рішення радою. Однак громадські слухання стосовно продажу міської землі були проведені з низкою грубих порушень.

Так, повідомлення про громадське обговорення проекту містобудівного обґрунтування мало з’явитися у пресі не пізніше, як за місяць до дати самих слухань. Насправді ж малопомітне повідомлення про громадські слухання було опубліковано в місцевому часописі "Відродження" лише за три дні, до того ж перед вихідними, і не містило головного – адреси землі, доля якої вирішується.

За законом же таке повідомлення, окрім іншого, повинно мати схему розташування землі із запланованими там будівлями (так званий графічний матеріал); інформацію стосовно запланованих інформаційних заходів (презентації, "круглих столів" тощо); дату, час та місце проведення громадських слухань з обговорення проектів містобудівної документації; висновки державної експертизи на проект відповідної документації.

Як наслідок, в понеділок 23 листопада 2009 року на слуханнях були присутні лише виконавці проекту та заступник голови міськради.

ГО «Громадський форум Жовкви» не могла допустили такого грубого порушення українського законодавства, яке позбавляє мешканців Жовкви права контролювати та впливати на рішення місцевої влади.

У відповідь на дії ГО «Громадський форум Жовкви» громадські слухання були перенесені на п’ятницю 27 листопада 2009 року без будь-яких додаткових повідомлень у пресі. Тому у п’ятницю в актовому залі міськради зібралися ті ж особи плюс, для масовості, весь склад штату міської ради і керівники комунальних підприємств (усього зареєструвалось 22 учасників).

Незважаючи на протести ГО «Громадський форум Жовкви» стосовно грубих порушень процедури і строків слухань, а також відсутності обов’язкового, передбаченого Законом, офіційного аудіозапису, перший заступник міського голови Юрій Марушко все ж таки поставив на голосування рішення про схвалення містобудівного обґрунтування та створення погоджувальної комісії.

У формуванні складу погоджувальної комісії знову було грубо порушено Закон, згідно з яким від 50 до 70% членів цієї комісії обирає громадськість. Натомість розпорядженням міського голови до складу погоджувальної комісії було включено 4 представники: заступник міського голови; землевпорядник Жовківської міської ради; начальник відділу містобудівного обґрунтування Жовківської РДА та заступник головного санітарного лікаря району. Від громадськості було обрано лише 3 особи (і серед них – секретаря міської ради). Голова ГО «Громадський форум Жовкви» Андрія Марков також був включений у склад комісії. Отже, всупереч вимогам Закону, до складу погоджувальної комісії увійшло лише 40 відсотків представників громадськості.

Голова ГО «Громадський форум Жовкви» Андрій Марков, коментуючи ситуацію, зазначив, що сама процедура перенесення діючого ринку Жовкви на нове місце, зокрема, на земельну ділянку, з приводу якої проводились громадські слухання, не викликає заперечень. Але від імені громадськості він виступає за прозорість цього процесу. "Не можна допустити, щоб будь-які рішення з питань, які зачіпають інтереси міста та усіх його мешканців, їх дітей та внуків, вирішувалися закулісно, – зазначив він. – Тому я як член погоджувальної комісії і керівник громадської організації зроблю максимум для того, щоб громадські слухання з цього приводу відбулися повторно". За потреби ГФЖ буде опротестовувати дії міської влади в прокуратурі й суді.

Як стало відомо, Жовківська міська рада питання про затвердження містобудівного обґрунтування з продажу землі в східній частині Жовкви площею 2,3 га винесла на розгляд сесії міської ради, яка триває сьогодні 30 листопада.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ