Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У жовтні грошова маса збільшилася на 1,8%, монетарна база – на 3,5%

У жовтні грошова маса збільшилася на 1,8%, монетарна база збільшилася на 3,5%. Про це «Гал-info» повідомили у прес-службі Управління НБУ у Львівській області.
Як зазначають у прес-службі, у жовтні в основному збереглися тенденції, які панували на грошово-кредитному ринку упродовж декількох останніх місяців.
Стабільний позитивний розвиток макроекономічної ситуації стимулює зростання попиту на гроші, що знаходить свій прояв у поступовому збільшенні грошової маси, розширенні ресурсної бази банків та обсягів кредитних вкладень на фоні поступового зменшення їх вартості.
У жовтні грошова маса збільшилася на 1,8% (з початку року – на 23,1%) до 238,9 млрд грн. Одним з чинників зменшення темпів зростання грошової маси порівняно з попередніми місяцями є сезонне зменшення обсягів готівки поза банками у жовтні (на 0,4% до 68,4 млрд. грн.), що сприяло продовженню позитивної тенденції до покращання структури грошової маси – питома вага готівки в грошовій масі знизилася з початку року з 31% до 28,6%.
Монетарна база у жовтні, як і у попередньому місяці, збільшилася на 3,5% – до 87,7 млрд грн, а з початку року її зростання становить 6%. Головним чинником зростання монетарної бази у жовтні були інтервенції Національного банку з купівлі іноземної валюти на міжбанківському ринку на фоні зменшення коштів Уряду на рахунках в Національному банку на 8,3%.
Для підтримки ліквідності банківської системи Національний банк України у жовтні здійснив рефінансування банків на загальну суму 300,4 млн грн, з них 243,3 млн грн – кредити овернайт. Всього за січень-жовтень загальний обсяг операцій рефінансування банків становив 7719, 4 млн, грн, з них кредити овернайт – 5524,5 млн грн.
Середньозважена ставка за всіма інструментами рефінансування у жовтні становила 9,69, у січні - жовтні – 11,69%.
Операції з мобілізації коштів у жовтні становили 525 млн грн, з початку року – 5360 млн грн.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ