Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика  |  Cуспільство

У жовтні вперше за 7 місяців журналісти не потрапляли в полон

Основними порушеннями свободи слова у жовтні 2014 року стали напади на журналістів — 11 випадків, при чому лише два з них були безпосередньо пов'язані із парламентськими виборами. У жовтні також було зафіксовано 17 випадків, коли журналістам перешкоджали виконувати професійну діяльність, тоді як у вересні таких випадків не було зафіксовано взагалі.

Такими є дані щомісячного дослідження Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

10 випадків перешкоджань журналістської діяльності сталися у день позачергових парламентських виборів, 26 жовтня. Найбільшу кількість таких порушень ІМІ зафіксував у Херсоні (3), Одесі (2) та на Дніпропетровщині (2). Серед них — недопуск на засідання комісій, на спецдільницю, відмова у реєстрації, вимоги довіреної особи припинити трансляцію голосування та заборона знімати на планшет.

Вперше за сім місяців ІМІ не зафіксував жодного випадку викрадення та незаконного утримання журналістів. Проте в полоні терористів на Сході України досі залишаються четверо журналістів, які потрапили туди ще у липні та серпні: Сергій Сакадинський, Євген Шляхтин, Євген Тимофєєв та Роман Черемський.

Крім того, у жовтні сталося 9 кібер-злочинів, чотири з яких була повязані з парламентськими виборами. Наприклад, головред «Преступности.НЕТ» Анатолій Чубаченко зазначив, що їх сайт з року в рік перед виборами піддається найпотужнішим DDoS-атакам. А Житомир.info пов'язує DDoS-атаку напередодні «дня тиші» з парламентськими виборами, зокрема, з відмовою розміщати «чорний піар» проти кандидатів і партій.

За словами експертки ІМІ Катерини Дячук, акції протесту і надалі залишаються небезпечним місцем роботи для журналістів в Україні. «З 11 випадків побиттів та нападів на журналістів, більшість пов’язані саме з проведенням акцій у Києві під Адміністрацією Президента та Верховною Радою. Зокрема, 10 жовтня невідомі у камуфляжі розбили камеру знімальній групі програми "Надзвичайні новини" каналу ICTV, а 14 жовтня оператору каналу "112 Україна" випустили в очі струмінь газу під час сутичок біля Верховної Ради. Цього ж дня під час висвітлення сутичок біля ВР постраждав фотокореспондент Reuters, якому невідомі розсікли голову», — розповіла експертка ІМІ Катерина Дячук.

Всього з початку 2014 року ІМІ зафіксував 7 випадків убивств журналістів, 74 викрадення або незаконні утримання, 281 випадок побиття та нападів на журналістів, 137 фактів перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 130 випадків цензури.

Детальніше ознайомитись з Барометром свободи слова за жовтень 2014 року можна за посиланням.

Переглянути усі Барометри можна за посиланням.

Довідка.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск, та кібер-злочини проти ЗМІ і журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ