Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Жидачівському районі готові гідно відзначити 70-річчя УПА

У Жидачівському районі готові гідно відзначити 70-річчя УПА. Зокрема, у районі районі у мальовничому селі Юшківці діє перший і єдиний в Україні громадський музей Слави Стецько, який урочисто відкрито 24 серпня 2010 на базі приміщення колишньої місцевої школи, де у наприкінці 30-х років ХХ століття вона розпочинала свою трудову і громадську діяльність на посаді завідувача школи. Про це повідомили у Жидачівській РДА.

Його створення – результат кількарічної спільної праці місцевої громади, яку очолив Володимир Лагоцький, підтримки районної влади, депутатів Львівської обласної ради, представників ряду громадських організацій, КУНу та інших політичних партій. Музей живе повноцінним і багатогранним життям, ставши важливим осередком національного і духовного відродження. У ньому представлено цілий ряд унікальних матеріалів, історичних документів про життя і боротьбу за Українську державність Ярослава і Слави Стецько, з історії національно-визвольної боротьби. Частина з них надійшла сюди із столиці України та із Мюнхена, є тут і речі подаровані музею близькими родичами Слави Стецько, які неодноразово побували у Юшківцях.

15 травня 2011 року на базі музею, в рамках відзначення Свята Героїв та 91-ї річниці від дня народження Слави Стецько,започатковано проведення районного фестивалю патріотичної пісні за участі учнівської молоді Жидачівщини, за підтримки КУНу та безпосередньо депутата Львівської обласної ради, керівника фракції КУН Зіновія Карпінського. Тоді було підтримано ідею зробити цей фестиваль традиційним і проводити у травневі дні, саме у цей період, 14 травня 1920 року народилася Слава Стецько.

Загалом Жидачівщина у цьому році, коли відзначається 70-річчя УПА, планує належним чином вшанувати тих особистостей, які відіграли провідну роль у здобутті Україною незалежності. Саме тут, у Юшківцях, неподалік музею, 9 жовтня 2011 року урочисто відкрито перший пам'ятний знак з нагоди 70-річчя УПА на місці колишньої підпільної друкарні ОУН-УПА «Полтава». На сьогоднішній день вже підготовлено для встановлення ще 4 таких пам'ятних знаки на місці важливих подій боротьби УПА на території району, завершується і робота над книгою про бої УПА на теренах Жидачівщини. У книзі також буде подана схема розміщення повстанських криївок, робота над книгою триває вже два роки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ