Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Жидачівському районі відзначили сторіччя Марії Семків

"30 листопада 1911 року в мальовничому українському селі Калинівка Жидачівського району Львівської області, яке двадцять років тому на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року стовідсотково проголосувало за незалежність України і за кандидата у Президенти України В'ячеслава Чорновола, народилася Семків Марія Іванівна", - розповідає начальник відділу з питань внутрішньої політики, зв’язків із ЗМІ та громадськістю Жидачiвської райдержадмiнiстрацiї О.Хемій.

"Росла у багатодітній сім'ї, їх у матері було 7 дітей. Навчалася у початковій школі, все життя працювала на рідній землі та у місцевому колективному господарстві. Вийшла заміж у 22 роки. Чоловік родом із Калинівки – Семків Степан Трохимович. Виховала 1 сина Богдана. У 1952 році стала вдовою, більше заміж не виходила. Зараз проживає у рідному селі разом із сином Богданом та доброю невісткою Софією. Має 3 онуків, 7 правнуків та 7 праправнуків, оточена любов'ю та увагою найдорожчих людей.

У цей прекрасний сонячний та завершальний осінній день оселя столітньої ювілярки Марії Іванівни зустрічала десятки гостей, дім повнився дитячим сміхом, радістю онуків, правнуків та праправнуків. Голова Жидачівської райдержадміністрації Сергій Коваль зачитав вітальне звернення, адресоване столітній ювілярці, від Президента України Віктора Януковича та вручив квіти і подарунки від райдержадміністрації, сучасну пральну машину від імені керівництва Львівської облдержадміністрації. Подарунки і вітання ювілярка також отримала від керівника управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Лідії Регусевич, начальника управління Пенсійного фонду України в Жидачівському районі Ігоря Пирога, голови Дев'ятниківської сільської ради Михайла Візного та секретаря місцевої ради Зеновії Соколик. Відділом культури і туризму райдержадміністрації та Народним жіночим ансамблем «Лілея» районного Народного дому у подарунок ювілярці лунали хвилюючі пісні про маму, про рідне селю, про українську родину. Голова райдержадміністрації Сергій Коваль у ході спілкування із ювіляркою та її рідними, близькими, односельчанами цікавився умовами проживання родини та соціальними проблемами цього віддаленого села Жидачівщини. Ще напередодні ювілею, за дорученням керівництва райдержадміністрації, ювілярку відвідали заступник голови райдержадміністрації Олег Кизима та керівник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Лідія Регусевич.

З українською гостинністю ювілярка та її дружна родина щиро зустріла гостей. Син Богдан розповів хвилюючу історію про пророцтво циганки із далекої Молдови, яка побувала колись у їхній оселі і продавала килими. Саме вона сказала ті слова, що закарбувалися у пам'яті сина, про те, що його мама проживе більше ста років, а її материнська любов і щирі Молитви допоможуть синові подолати всі випробування долі.

Завершилися вітання і невимушене спілкування представників районної влади із родиною ювілярки спільним добрими побажаннями та виконанням «Многая літа…» ювілярці, її дружній родині і щасливої долі всій Україні.

У центрі цього невеличкого мальовничого українського села Калинівка, яке славиться добрими людьми і щедрими чорноземами, його дружна громада після прийняття 16 липня 1990 року Декларації про державний суверенітет України спорудила пам'ятний знак на честь цієї доленосної події. Саме тут 1 грудня 1991 року всі жителі села разом із місцевим духовним настоятелем о. Йосипом та освітянами зібралися на імпровізоване віче після завершення голосування, у багатьох на очах були сльози радості, із хвилюванням вони вслухалися у слова духівника та учасників віча. Всі вони і через двадцять років живуть із вірою і надією у щасливу долю свого рідного села та України".

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ