Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Участь військових Росії у парадах в Україні 9 травня без схвалення ВРУ – не законне, - Гриценко

«Президент Янукович має невідкладно виправити формат проведення військового параду, присвяченого 65-річчю з Дня Перемоги у Другій світовій війні, та не зводити його до двостороннього хуторянства», - заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко, перебуваючи з робочою поїздкою у Хмельницькому. Повідомила прес-служба депутата.

 

Народний депутат запропонував главі держави невідкладно надіслати запрошення для участі у військовому параді 9 травня крім Російської Федерації також до Білорусії, Казахстану, Грузії, Вірменії, Азербайджану, країн Балтії та інших республік колишнього Радянського Союзу. «Якщо президент України вирішив провести військовий парад для вшанування перемоги у Великій Вітчизняній Війні за участі військовослужбовців Росії, цим не можна обмежуватись. Інакше це буде нагадувати двостороннє україно-російське хуторянство», - зазначив Гриценко.

 

Він нагадав, що перемогу у Великій Вітчизняній війні здобували громадяни усіх 15 республік колишнього СРСР.«Я маю інформацію, що міністерство оборони Білорусії вже проявило ініціативу і має бажання в разі згоди української сторони направити до України свій військовий підрозділ для участі у параді, - розповів голова Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони. – Свого часу президент Ющенко не планував проведення військового параду 9 травня. Але якщо Янукович та Медвєдєв визначилися, що проводитимуть його на паритетних засадах у Москві, Києві та інших містах України, то треба делікатно пояснити російській стороні, що не лише Україна та Росія забезпечили перемогу над фашизмом з боку Радянського Союзу», - переконаний Гриценко.

 

На думку народного депутата, якщо говорити про перемогу над фашизмом у Другій світовій війні ширше, варто було б також запросити до участі у святкових заходах, присвячених Дню Перемоги, і представників союзних держав – Франції, Великої Британії та США.

 

Також Гриценко відзначив, що до участі у військовому параді 9 травня у Києві, Одесі, Миколаєві, Керчі та Севастополі планується залучити 1040 російських військовослужбовців, у тому числі зі стрілецькою зброєю. «Для того, щоб свято залишалося святом і навколо нього не було жодних політичних спекуляцій, український президент має невідкладно внести до Верховної Ради законопроект, яким легітимізувати перебування російських військовослужбовців на території України на період підготовки до параду та його проведення, щоб ні в кого не виникало сумнівів щодо законності цих дій», - підкреслив голова Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ