Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Учора були порушені встановлені Конституцією межі повноважень Верховної Ради – Юрій Ключковський

"Учора в стінах сесійного залу Верховної Ради відбувся авантюрний акт і його організаторам слід нагадати кілька азбучних істин, - заявив сьогодні під час виступу у Верховній Раді Ради партії Народний Союз „Наша Україна", представник Президента у Верховній Раді Юрій Ключковський.

"Учора в стінах сесійного залу Верховної Ради відбувся авантюрний акт і його організаторам слід нагадати кілька азбучних істин, - заявив сьогодні під час виступу у Верховній Раді Ради партії Народний Союз „Наша Україна", представник Президента у Верховній Раді Юрій Ключковський. - Відповідно до ст.1 Конституції України, вона є правовою державою. Відповідно до частини 2 ст. 8 Конституції, Конституція має найвищу юридичну силу і закони та інші нормативно-правові акти приймаються лише на її підставі і повинні їй відповідати. Ст. 6 частина 2 Конституції стверджує, що органи законодавчої та іншої влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах. Частина 2 ст. 19 Конституції говорить про те, що органи влади і посадові особи діють виключно на підставі, в межах повноважень і в спосіб, встановлений Конституцією та законами України". Про це повідомила прес-служба НСНУ.
      "Вчора були порушені встановлені Конституцією межі повноважень Верховної Ради. Посилання на пункт 12 (а не частину, як ідеться у цій так званій постанові) ст. 85 Конституції, де йдеться про те, що парламент вирішує питання відставки Кабміну, і м'яко кажучи, непорозумінням, а може, і свідомим введенням в оману народних депутатів, - підкреслив Юрій Ключковський. - У ст. 115 Конституція чітко розрізняє два явища - відставку Кабінету Міністрів, яка відбуваються з ініціативи Кабміну, а не Верховної Ради, і резолюцію недовіри Кабміну, яку приймає парламент. Таким чином, Конституція України не надає парламенту права "відправляти у відставку" Кабінет Міністрів, а лише дає право оголошувати йому резолюцію недовіри".
      "Відносно нової редакції ст. 87 Конституції, ініціювати оголошення резолюції недовіри можна або з волі Президента, або за підписами 150 народних депутатів, - наголосив представник Президента у Верховній Раді. - Вчора два комуністи узурпували право або Президента, або третини парламенту. Таким чином, вчора Верховна Рада прийняла юридично безграмотний документ з ініціативи тих, хто вносив зміни до Конституції, але всупереч її нової редакції".
      Юрій Ключковський також додав: "В науці права для таких документів є дуже гарна назва - вони нікчемні. Тобто вони ніколи не діють. І ця постанова ніколи не діяла і діяти не буде. У нас є прем'єр-міністр, міністри, а не виконувачі обов'язків".

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ