Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Учора відкрилася виставка творів сакрального мистецтва ХVII-XX cтоліття «Страсті Христові»

У Хрестопоклінну неділю, 26 березня, у Національному музеї відбулося відкриття виставки «Страсті Христові». Це збірка творів сакрального мистецтва ХVII-XX cтоліття із колекції «Студіон» монахів студійського уставу.
Розпочався цей захід виступом п. Івана Гречка, голови клубу греко-католицької інтелігенції. У своєму виступі п. Іван відзначив «завзяття та наполегливість, а одночасно безкорисливість ієромонаха Севастьяна у тому, що такі унікальні твори повертаються із забуття». Крім того, слово мали п. Марія Гелетович, п. Роман Василик, завідувач кафедри сакрального мистецтва Львівської академії мистецтв, п. Андрій Салюк, президент фонду збереження історичної спадщини Львова та п. Василь Откович, кандидат мистецтвознавства, лауреат Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка.
Після цих виступів слово мав куратор виставки ієромонах Севастьян Дмитрух, голова Комісії сакрального мистецтва Львівської Архиєпархії. Він розповів про історії деяких ікон та як вони потрапили на виставку. З жалем отець повідомив про те, як зберігалися ці твори мистецтва: «На одній із ікон стояв цемент, іншу я знайшов у кропиві біля дзвіниці, - і так кожна із цих ікон має подібну історію». На завершення о. Севастьян подякував усім, хто своєю працею спричинився до «воскресіння» цих ікон і тим, хто надавав матеріальну підтримку.
На початку та вкінці урочистої частини присутні мали нагоду послухати духовні твори у виконанні хору львівського храму Святого архистратига Михаїла «Благовіст». Про це повідомив о. Олег Панчиняк, прес-секретар Львівської Архиєпархії УГКЦ.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ