Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

УГКЦ подала клопотання про визнання церкви репресованою

Щоб вшанувати пам’ять жертв Голодомору та політичних репресій, зокрема репресій за віру, привернути увагу суспільства до трагічних подій в історії України Львівська міська рада спільно з Постуляцією УГКЦ організовує урочистий вечір під назвою «Збудована вірою» - про це сьогодні під час брифінгу розповіла начальник управління соціального захисту ЛМР Наталія Федорович. Вечір відбудеться у неділю, 23 листопада о 16 годині у Львівському національному академічному українському драматичному театрі ім. Марії Заньковецької.

В програмі вечора заплановано виступи муніципального хору «Гомін», хору семінаристів, дитячого хору «Надія» (церкви Св. Ольги і Єлизавети) та муніципального оркестру «Леополіс», виступ заслуженого артиста України Григорія Шумейка.

Також присутнім покажуть фільм тривалістю 24 хвилини про історію УГКЦ та переслідування, яких зазнали її члени. Спочатку фільм задумували як презентаційний ролик, але згодом вирішили зробити ґрунтовний матеріал. У фільмі мовитиметься про псевдособор 1946 року та Греко-католицьку церкву в підпіллі.

Для поширення інформації про підпілля церкви та складний період в українській історії ХХ ст. під час вечора будуть роздавати DVD-диски з фільмом про митрополита Андрея Шептицького та тематичні календарі на 2009 р., які видали тиражем 200 та 1700 примірників відповідно. У міській раді зауважують, що хотіли б розповсюдити диски з обома фільмами по школах міста. Під час вечора виступатиме архієпископ Львівський УГКЦ владика Ігор Возьняк та очевидець трагічних подій о. Василь Мендрусь.

Міська рада спільно з УГКЦ подали прохання на ім’я Президента на відзначення державною нагородою одинадцятьох отців, які активно діяли в підпіллі та засланні. Але на разі під час вечора їх відзначать лише на регіональному рівні. „Якщо б ці люди не пережили підпілля, ми б не мали зараз греко-католицької церкви. Ця історія має і позитив - наш народ не зламався і пережив” - зауважив отець Роман Тереховський. Також УГКЦ подали клопотання про визнання УГКЦ репресованою церквою.




Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ