Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

УГКЦ провела опис церковного майна на Львівщині

Із благословення Високопреосвященнішого Владики Ігоря (Возьняка), архієпископа Львівського, Комісія сакрального мистецтва Львівської архієпархії розпочала опис церков, які є на території Львівської архієпархії. Подібний опис відбувався ще за радянських часів. Про це повідомив прес-секретар Львівської архиєпархії УГКЦ о. Олег Панчиняк.
«Відбувається це тому, що у сьогоднійшній час нищиться багато дерев‘яної архітектури через вогонь або невіжество людей, які просто не доцінюють цієї архітектури, — розповів ієрм. Севастіян Дмитрух, голова Комісії сакрального мистецтва Львівської архієпархії. — Біля старої, дерев‘яної церкви чи дзвіниці починають будувати нові кам‘яні, цегляні, без жодних проектів на такі споруди. З Львівської обласної архітектури мені дали списки проведеного опису за радянських часів в Яворівському, Пустомитівському та Золочівському районах. Але багато церков ще не описаних, і так як сьогодні пропадає багато творів сакрального мистецтва з церков через невіжество наших людей ще ніколи не пропадало. Вони купують твори без мистецької вартості, а цінні - замінюють на цю простоту».
Допомагають робити опис храмів студенти-семінаристи та студенти із Львівської Академії Мистецтва з відділу мистецтвознавства. Перший виїзд був на Яворівщину, у село Морянці, тут описали унікальний іконостас та все спорудження храму, що ще збереглося. Подібні заходи будуть відбуватися у кожному храмі і буде видано своєрідні паспорти всього, що залишилося, а громада візьме відповідальність за збереження цих унікальних речей.
о. Севастіян повідомив, що буде заборона державної архітектури області про всяку добудову чи перебудову, а крім того цей документ буде зобов‘язувати парафіян зберігати церковні святині. А для священиків буде видано розпорядження згідно канонічного права, щоб кожний зберігав церковне добро, так як на це присягав.
«Бо якщо ми не зробимо такої твердої постанови і не опрацюємо документів по збереженню сакрального мистецтва, то в наш час втратимо більше, ніж в радянські часи, шедевральних творів, в тому числі дерев‘яну архітектурну пам‘ятку», — додав голова Комісії сакрального мистецтва.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ