Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

УГКЦ заперечує заяву прес-служби УПЦ про те, що Папа Римський Венедикт XVI проти створення Уніатського Патріархату

Українська греко-католицька церква заперечує заяву прес-служби УПЦ, у якій ідеться про те, що Папа Римський Венедикт XVI нібито виступає проти створення Уніатського Патріархату, – зазначили в прес-секретаріаті Глави УГКЦ.
У повідомленні прес-секретаріату Глави УГКЦ йдеться, що ствердження прес-служби УПЦ при цьому містить посилання на слова Глави УГКЦ, Блаженнішого Любомира кардинала Гузара, які він нібито сказав 10 липня 2006 року під час оприлюднення підсумків роботи Постійного Синоду Єпископів УГКЦ. Прес-служба УПЦ, без жодного посилання на джерело, стверджує, що Глава УГКЦ 10 липня, розповідаючи про перебіг роботи Постійного Синоду та зокрема про аудієнцію членів Синоду у Святішого Отця Венедикта XVI, Папи Римського, підтвердив, що «головними питаннями обговорення стали створення Києво-Галицького патріархату і канонізація митрополитів Андрея Шептицького і Йосифа Сліпого». Щодо створення патріархату УГКЦ, то, за словами Любомира Гузара, Папа звернув увагу на розбіжності всередині УГКЦ, вказавши на те, що частина духовенства УГКЦ проти створення Києво-Галицького патріархату. Деякі священнослужителі вважають, що це може привести до загострення міжконфесійних відносин і втрати підтримки Ватикану.”
Однак насправді, як зазначають у прес-секретаріаті Глави УГКЦ, Блаженніший Любомир під час прес-конференції, розповідаючи про аудієнцію у Папи Римського, зокрема сказав: «Ця справа є жива і це не є щось, що пропало, як дехто думає. Вона далі розвивається. Над нею далі працюємо і, Богу дякувати, бачимо її розвиток». А відтак додав: «Це є справа, яку ми обговорювали дуже ґрунтовно і корисно для всіх. Бо тут розходиться не тільки про внутрішню справу України, а й про Вселенську Церкву, про екуменізм, про роль Східних Церков в рамках всієї Церкви. Тому ми були дуже вдячні Святішому Отцеві за можливість з ним безпосередньо поспілкуватись…». Про це повідомляє прес-секретаріат Глави УГКЦ.
Як прокоментував львівський релігієзнавець Андрій Юраш кореспонденту “Гал-info”, то дану ситуацію не можна оцінювати однозначно. Це, швидше за все, думка кількох ватиканських чільників, яку підхопили єрархи Православної церкви Московського патріархату.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ