Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ухвалення нового КПК буде означати, що Україна покінчить із посттоталітарним минулим – Оніщук

Реформа кримінальної юстиції за своїм значенням є чи не найважливішою після ухвалення Конституції. Таку думку висловив президент Інституту правової політики Микола Оніщук, коментуючи інформацію про внесення Президентом України проекту нового Кримінально-процесуального кодексу до Верховної Ради. Про це повідомила прес-служба Інституту.

«Внесення у Верховну Раду нового проекту КПК та його наступне ухвалення у поточному році буде означати, що Україна полишить зі своїм посттоталітарним минулим та перейде до європеїзованих стандартів кримінального судочинства і кримінальної юстиції», - зазначив Микола Оніщук. За словами екс-міністра юстиції, цей крок за своєю значущістю поступається лише ухваленню Конституції.

Микола Оніщук нагадав, що робота над КПК велася більше шести років і є продуктом зусиль великої когорти вчених, фахівців, представників правоохоронних органів. «Проект нового КПК містить «революційні» норми на шляху демократизації суспільства, метою яких є, насамперед, захист прав особи, проти якої порушено кримінальне провадження. Адже процесуальний закон, на відміну від кримінального, має насамперед захищати людину», - відзначив він.

На думку президента Інституту правової політики, серед прогресивних положень, варто назвати забезпечення процесуальної рівності і змагальності сторін, відмова від інституту порушення кримінальної справи та повернення справи на дорозслідування, запровадження угод між сторонами кримінального переслідування, введення інституту домашнього арешту, утворення суду присяжних, встановлення виключного переліку оперативно-розшукової діяльності, законодавче врегулювання негласних слідчих дій, зменшення строків кримінального провадження, запровадження в кримінальному процесі інституту слідчого судді, посилення процесуальних гарантій потерпілого, а також ряд інших важливих процесуальних змін, які сприятимуть кращому захисту прав людини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ