Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна готова помилувати 11 росіян, що написали звернення до Путіна

Українська сторона готова помилувати 11 громадян РФ, засуджених за злочини проти нашого суверенітету, що звернулися до президента РФ Володимира Путіна з проханням повернути їх на територію Росії в обмін на українських політв'язнів. На цьому наголосила представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Facebook.

"Ми направимо на представників РФ в ТКГ інформацію про заяви злочинців і терористів - громадян РФ, які висловили бажання повернутися в Росію і написали відповідні прохання на свого президента Путіна. Українська сторона, наш президент готовий помилувати російських диверсантів і злодіїв в обмін на звільнення наших політв'язнів", - зазначила Геращенко.

Вона нагадала, що вже 11 росіян, засуджених в Україні написали заяви до Путіна.

"Хочу наголосити, що ці громадяни засуджені за дуже важкими статтями, в тому числі - тероризм. Тому коли Кремль називає Олега Сенцова "терористом" за сфабрикованою ФСБ справою, нехай краще подбає про реальних терористів, засланих ФСБ і Кремлем воювати в Україну", - підкреслила віце-спікер.

Водночас Геращенко підкреслила, що в тісній координації з Уповноваженим ВР з прав людини Людмилою Денісовою, МЗС, СБУ, відпрацьовуються кроки для звільнення українців. Це питання на постійному контролі президента Порошенка.

Також вона зазначила, що наразі немає відповіді з боку РФ на ініціативу передати росіян, що відбувають покарання в Україні за злочини проти держави, а також щодо української ініціативи провести зустрічі омбудсвуменів в Мінську 21-22 серпня.

Як повідомлялося, 15 серпня Денісова повідомила, що заяви на повернення в РФ в обмін на одного з українців написало 8 росіян.

Зокрема серед них: В'ячеслав Висоцький (ГУ "Черкаська виправна колонія № 62"), Валерій Іванов та Олександр Валехидіс (ГУ "Дрогобицька виправна колонія "40"), Владислав Гречин (ГУ "Одеська установа виконання покарань №21"), Віктор Агєєв (ГУ "Роменська виправна колонія №56"), Олег Доронін (ГУ "Городищенська виправна колонія №96"), Денис Сидоров та Євген Шаталов (ГУ "Житомирська установа виконання покарань №8").

3 серпня засуджений за тероризм росіянин Олексій Седіков подав заяву на ім'я президента РФ з проханням повернути його на територію Росії шляхом обміну на одного з українських політв'язнів.

Окрім того, такі заяви ще написали Олександр Саттаров та Фарух Камалов, які утримуються в Лук'янівському СІЗО.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ