Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна і Білорусь підписали договір про транспортування венесуельської нафти

Україна і Білорусь підписали договір про транспортування венесуельської нафти на озирський нафтопереробний завод (НПЗ) до 8 млн т на рік. Договір передбачає використання нафтопроводу "Одеса-Броди" у напрямі Бродів. Про це повідомили в прес-службі "Укртранснафти". Інші деталі угоди поки не розголошуються.

За словами джерела, документ укладено через відсутність гарантій Росії на використання української системи "Одеса-Броди" для прокачування нафти в українські чорноморські порти на експорт. Депутат зазначив, що підготовлений проект угоди між урядами України і Росії про співпрацю в транспортуванні нафти на НПЗ України та її транзит, парафований 27 жовтня, не містить жодних гарантій. При цьому він уточнив, що "Одеса-Броди" з літа не використовується для транзиту нафти з Росії, а тільки для її поставок на Одеський НПЗ.

Відзначимо, міністр палива і енергетики України Юрій Бойко прогнозував пробне прокачування нафти в аверсному режимі по нафтопроводу "Одеса - Броди" до Білорусі вже в кінці листопада. Зараз венесуельська нафта, що купується Білоруссю, поступає в танкерах в порт Одеси, а звідти доставляється на Мозирський НПЗ по залізниці транзитом через Україну.

Перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв раніше повідомив, що обсяг транзиту венесуельської нафти через територію України до Білорусі складе 4-5 млн т на рік.

29 вересня ц.р. міністр транспорту і зв'язку Костянтин Ефіменко заявляв, що Україна транспортує 9 млн т венесуельської нафти для Білорусі в 2011 р. Крім того, за словами міністра, в 2010 р. планується транспортувати до Білорусі 1,5 млн т нафти.

Україна почала приймати венесуельську нафту для Білорусі 25 квітня 2010 р.

Відзначимо, тариф на транспортування венесуельської нафти до Білорусі з Одеси на Мозирський НПЗ складає 0,27 дол. за 10 т на 100 км.

За даними фахівців, на кінець 2009 р. запаси нафти у Венесуелі складали 99,4 млрд бар. (7,9% від світових запасів), видобуток нафти - 2566 тис. бар. на день.

Нагадаємо, Венесуела і Білорусь уклали контракт на постачання 30 млн т нафти в 2011-2013 рр., передає РБК-Україна.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ