Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Україна може експортувати біля 24 млн тонн зерна – Кінах

Враховуючи погіршення на зовнішніх світових ринках кон’юнктури на традиційний український експорт і зростання попиту на продовольство, ефективна робота щодо реалізації експортного потенціалу України в зерновому секторі матиме вирішальне значення як з точки зору покращення торговельного, так і в цілому платіжного балансу нашої держави. Про це сьогодні, 20 січня, в ході засідання круглого столу, присвяченого обговоренню перспектив експорту зерна, заявив президент УСПП, народний депутат Анатолій Кінах.

«Враховуючи ситуацію на світових ринках, наявний експортний потенціал України в зерновому секторі матиме важливе значення для покращення ситуації із сальдо зовнішньоторговельного балансу України, яке за підсумками 2011 року може становити до мінус 14 млрд. дол., та платіжним балансом країни в цілому. Тому, враховуючи високий врожай зернових, жодних збоїв у експорті українського збіжжя не повинно бути», - наголосив А. Кінах.

За його словами, у минулому році Україна отримала високий врожай зернових – майже 57 млн. тонн, що дає можливість у поточному році експортувати біля 24 млн. тонн., а відтак і виправити ситуацію із відставанням нашої держави у експорті зернових культур, яке було спричинено дією експортних мит і скасуванням права експортерів зерна на відшкодування ПДВ.

У цьому контексті, зауважив президент УСПП, важливо не поглиблювати втрати, а на основі чітких, скоординованих дій суб’єктів зернового ринку та відповідальних за розвиток АПК України органів виконавчої влади працювати над зміцненням позицій українських експортерів на світових продовольчих ринках.

Цю думку підтримали всі учасники круглого столу, які сьогодні зібралися в УСПП з метою обговорення проблем, що виникли у зв’язку із впровадженням дозвільного центру за принципом «єдиного вікна». Як відомо, таке нововведення створило суттєві незручності та ускладнило оформлення вантажів із зерновими, в результаті чого спостерігаються значні затримки у відвантаженні товару з лінійних елеваторів та у здійсненні експортних операцій. А це у свою чергу негативно впливає на виконання експортерами зовнішньоекономічних контрактів та здійснення сільськогосподарської діяльності в цілому.

Стурбованість аграріїв викликана і невиконанням Укрзалізницею своїх планів щодо подачі вагонів-зерновозів. Незважаючи на погодження з Державною адміністрацією залізничного транспорту України щомісячних планів перевезення та подачі вагонів, експортери зерна не отримують погоджену кількість вагонів-зерновозів.

Учасники дискусії, а це провідні експортери зерна, керівники галузевих асоціацій бізнесу, Української аграрної конфедерації, Української зернової асоціації, представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Антимонопольного комітету, Міністерства аграрної політики і продовольства України, Укрзалізниці, підтримуючи розпочату урядом дерегуляцію підприємницької діяльності, дійшли згоди у тому, що діюче законодавство необхідно вдосконалювати з урахуванням специфіки того чи іншого виду господарської діяльності.

Прийнято рішення направити в центральні органи виконавчої влади відповідне звернення, у якому будуть сформульовані пропозиції УСПП, УАК, УЗА щодо оптимізації роботи єдиного дозвільного центру, а також необхідності вироблення спільного плану дій учасників ринку зерна та Укрзалізниці, який би надав змогу встановити рівні умови доступу всіх експортерів зерна до рухомого складу, сприяв безперешкодному просуванню української сільськогосподарської продукції на зовнішні ринки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ