Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

“Україна може так само успішно розвивати зимові види спорту, як і літні”, – Олександр Абраменко

30-річний спортсмен із Миколаєва Олександр Абраменко сенсаційно переміг наОлімпіаді-2018 у лижній акробатиці. Це була єдина медаль України на зимовій Олімпіаді 2018 року. Між іншим, Олександр увійшов в історію, оскільки це ще й перша золота медаль України в лижній акробатиці.

В інтерв’ю UATV Олександр Абраменко розповів, чому не можна називати Україну країною тільки літніх видів спорту, як він готується до Чемпіонату світу із фристайлу, який відбудеться у лютому 2019 року в американському Парк-Сіті (штат Юта), та чим хотів би займатися після завершення спортивної кар’єри.

Спортсмен розповів, що фристайл, вид спорту, яким займається Олександр, давно відомий в Україні, але не був таким популярним через відсутність гучних перемог.

“Завдяки трампліну в Миколаєві я зайнявся цим видом спорту, і завдяки йому – підготувався до початкового етапу, коли мене взяли до збірної, а держава почала фінансувати мої тренування за кордоном. Нині цей трамплін – єдиний в Україні”, – говорить спортсмен.

На сьогодні літній трамплін ФСТ “Спартак”, де тренувався фристайлист, унікальна за українськими мірками споруда, перебуває в досить жалюгідному стані. Тож українським атлетам доводиться тренуватися за кордоном.

“На жаль, в Україні ми не можемо готуватися, у нас немає своєї бази. Тренуємося в основному за кордоном, влітку на трамплін виїжджаємо до Швейцарії, а взимку – до Фінляндії. Щоправда, в Україні у нас проходить збір в Івано-Франківську – ми там стрибаємо на батуті й займаємося підготовкою”, – розповідає атлет.

За його словами, думка, що Україна – країна не для зимових видів спорту, не відповідає дійсності. “Якщо докласти зусиль, можна зробити все, що завгодно. Україна може так само успішно розвивати зимові види спорту, якщо облаштувати таку базу для тренувань спортсменів, як за кордоном, і забезпечити спортсменів всім необхідним. Скільки вкладаєш – стільки й отримуєш”, – переконаний спортсмен.

Через те, що Олександр змушений тренуватися в інших країнах, він рідко бачиться з рідними, тому що вільного часу у нього всього 2 місяці на рік, все інше – це тренування.”Всі мої результати – це як запис в історію, я повинен тренуватися щодня по 8 годин, це моя робота. Так, завдяки старанням, мені вдалося вперше для України виграти “Кришталевий глобус” і Олімпіаду в цьому виді спорту”, – зазначає Абраменко .

Олександр також розповів, що 2009 року його хотіла переманити Росія. “У 2009 році мені з РФ надійшла пропозиція: змінити громадянство й виступати за РФ. Але я тоді подумав, що хоч як би мене прийняли там, я все одно почуватися чужим, і відмовився, вирішивши виступати лише за Україну”, – згадує олімпійський чемпіон.

Спортсмен каже, що після перемоги на Олімпіаді не захворів на зіркову хворобу, бо вважає це досягнення результатом своєї важкої багаторічної роботи.”Отримати олімпійське золото – це чудові відчуття.

По-перше, все моє здоров’я, всі мої труди, які були вкладені у тренування, увінчалися успіхом. Олімпійська медаль для спортсмена – найвища нагорода. Та це ніби моя робота, те, чим я живу, я не бачу в цьому грандіозного успіху”, – додав олімпієць. Чемпіон ще не придумав, куди витратить призові 125 тис. доларів, які отримав від держави за “золото”. “Гроші, я ще нікуди не витрачав, думаю, куди б їх вкласти, планую використовувати їх для свого розвитку”, – говорить спортсмен.

Також Абраменко розповів про плани на наступну Олімпіаду. “Як правило, у нас спортсмени виступають до 35 років, тобто, ще на одну Олімпіаду я можу поїхати. Чи поїду? Залежить від того, як відбуватиметься підготовка, адже я буду готуватися, але раптом щось не вийде чи щось не піде”, – ділиться українець.

Наступні змагання, до яких нині готується фристайлист, це Чемпіонат світу-2019. “Цієї медалі у мене ще немає, а хотілося б, щоб з’явилася”, – заявив олімпійський чемпіон.

До чемпіонату українця готує той самий склад, який був під час підготовки на Олімпіаду. Тренер Енвер Аблаєв та Максим Нескромний. За словами, Олександра, фінансують підготовку держава й федерація. “Спонсорів у нас немає, тому що в Україні не надто розвинений цей напрям”, – говорить спортсмен.

Крім того, український чемпіон подумує, чим займатиметься після завершення кар’єри. “Я думав про те, щоби потім працювати тренером, але, швидше за все, не в Україні. Уже надходять пропозиції з Австралії, та оскільки я зараз готуюся до ЧС, до наступної Олімпіади, це тільки ідеї, нічого серйозного”, – розповів він.

Телеверсію інтерв’ю з олімпійським чемпіоном Олександром Абраменком дивіться 4 червня о 19:00 на UATV у програмі “Лицом к лицу”.

Наталія МАРЧЕНКО, UATV

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ