Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна може заборонити ввезення курильних сумішей

Кабінет міністрів має намір заборонити ввезення та продаж в Україні курильних сумішей, пише видання Дело. Як пише газета, МОЗ за участю МВС та Служби безпеки розробив проект урядової постанови, яким буде розширено перелік наркотичних і психотропних речовин, заборонених в Україні.

За інформацією Дела, у чорний список увійдуть рослини, які містять у собі галюциногенні речовини і використовуються в курильних сумішах. Також будуть заборонені синтетичні канабіноїди, які додаються до більшості курильних сумішей для досягнення сильного галюциногенного ефекту.

Зараз, пише видання, придбати такі суміші в Україні не становить особливих проблем. У містах працюють спеціальні магазини, активна торгівля таким куривом йде в Інтернеті і на вулицях у спеціальних автоматах. Але як тільки документ набуде чинності, продаж, поширення і куріння таких сумішей в Україні стане кримінальним злочином.

Як підтвердили газеті у Службі безпеки і Міністерстві внутрішніх справ, проект постанови, якою буде розширено перелік наркотичних і психотропних засобів, заборонених в Україні, вже готовий. Міністерство юстиції зараз закінчує його юридичну експертизу, і протягом декількох місяців вона має бути ухвалена Кабміном.

За даними Дела, в Інтернеті можна без зусиль знайти мінімум два десятки електронних адрес, де пропонують купити різноманітні курильні суміші. Одного грама трав'яної суміші достатньо для декількох доз. У середньому, пише газета, грам суміші коштує 130-200 грн. Ось приклад опису одного з таких продуктів під назвою Ейнштейн: "Шоколадно-кавовий відтінок, на 100% чистий від хімічних добавок, буде підходити абсолютно всім. З ним ви входите в релакс, вам хочеться сміятися і веселитися".

До прийняття постанови про визнання курильних сумішей в Україні наркотиками пройде не менше двох-трьох місяців, протягом яких у країні можна буде і далі вільно купувати суміші наркотичної дії. Україна зараз є, як пише Дело, білою вороною в Європі: у країні досі  дозволено оборот психоактивних трав'яних міксів і синтетичних галюциногенів.

Як пише Дело, ситуацію посилює заборона на курильні суміші в сусідніх країнах - Росії (з 31 грудня 2009 року) та Білорусі (з 1 січня 2010 року). Витиснений з цих ринків наркобізнес змушений шукати місце під сонцем в Україні, наводнивши всі регіони країни психоделічним товаром.

"Міністерство внутрішніх справ стурбоване рівнем розповсюдження на території України сумішей для паління, до складу яких входять шавлія (Salvia divinorum), гавайська троянда (Argyreia nervosa), блакитний лотос (Nymphaea caerulea) та інші, які реалізуються під найменуваннями AM-HI-CO, Dream, Spice (Gold, Diamond), Zoom, Ex-ses, Pep Spice, Yucatan Fire у вигляді висушених частин рослин і порошків, - йдеться в коментарі МВС. - Ці суміші для паління не проходили санітарно-епідеміологічної експертизи в Україні на наявність небезпечних для здоров'я людей речовин ".

Найбільш відомі з рослин, що містять психоактивні речовини: шавлія провісників (лист рослини виду Salvia divinorum), насіння троянди гавайської (насіння рослини виду Argyreia nervosa), блакитний лотос (квітки і листя рослини виду Nymphaea caerulea). Шавлія провісників, зокрема, містить сильнодіючу галюциногенну речовину, близьку за властивостями до напівсинтетичного ЛСД.

Однак більш небезпечними вважаються не рослини, а синтетичні канабіноїди, які були виявлені західними вченими у складі психоактивних курильних сумішей. Найпоширенішою і сильнодіючою з них є речовина JWH-018, дія якої на рецептори мозку приблизно у 4-5 разів перевершує дію тетрагідроканабінолу (основного психоактивного компонента канабіса, міститься в коноплі).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ