Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Україна: можливі загрози з боку терористів

Антитерористичний центр СБУ після теракту в московському Домодєдово каже про посилення контролю в аеропортах і на залізницях України. В Раді з національної безпеки і оборони України Бі-Бі-Сі сказали про мобілізацію сил для захисту державних об'єктів, зважаючи, зокрема, і проведення Євро 2012.

Екс-голова СБУ Валентин Наливайченко сказав Бі-Бі-Сі про необхідність інформування населення щодо можливих загроз з боку терористів.

Президент Віктор Янукович доручив дипломатичним установам і спецслужбам активізувати заходи щодо захисту громадян України, які перебувають за кордоном.

Внаслідок вибуху в Домодєдово загинула і українка – драматург Ганна Машутіна (Яблонська), яка прибула до Москви для отримання нагороди у конкурсі "Митці кіно".

СБУ заявляє про посилення заходів на авіаційному і залізничному транспорті. У посиленому режимі почав працювати Антитерористичний центр СБУ.

Водночас, за словами речників Служби безпеки, поки невідомо, наскільки довго триватимуть ці безпекові заходи.

Аеропорт Бориспіль під Києвом долучив на свою територію додаткові підрозділи Міністерства внутрішніх справ і "Беркуту". А кінологічна служба авіаційної безпеки аеропорту патрулюватиме привокзальні майдани і термінали.

Перший заступник Секретаря РНБО Степан Гавриш сказав Бі-Бі-Сі, що урок в Домодєдово додав українським спецслужбам адреналіну щодо мобілізації сил для захисту державних об'єктів, особливо зважаючи на проведення Євро 2012:

"Російський тероризм не може бути імпортований в Україну. Але тероризм не має кордонів і розширює свої "уподобання". Україна вже має історію терористичних актів в минулому і нині в Макіївці. Заходи боротьби мають бути посилені. Потрібно відпрацювати особливу програму антитерористичних заходів напередодні Євро 2012".

На думку Степана Гавриша, в Україні має бути створений аналітичний антикризовий центр для захисту цивільного населення, а також організовано кілька поясів безпеки в аеропортах.

Тим часом екс-голова СБУ Валентин Наливайченко в інтерв'ю Бі-Бі-Сі сказав про необхідність інформування спеціальною міжвідомчою комісією населення про заходи, які вживаються спецслужбами для того, аби відвернути можливі теракти:

"Міжвідомча координаційна комісія, яка підпорядкована президентові, має поінформувати громадян про ситуацію в Україні, про загрози і їх рівень, а також про те, що зробили правоохоронні органи для відвернення подібних акцій і радикалізму. Треба чітко поінформувати про причини вибухів минулого року у Запоріжжі і нинішнього - в Макіївці. Протягом останніх 11 місяців керівництво правоохоронних органів досить безвідповідально заявляло про можливість кровопролиття під час мирних акцій. Саме це є одним з чинників, які негативно позначаються на стані безпеки в Україні".

Разом з тим екс-міністр транспорту Євген Червоненко в інтерв'ю Бі-Бі-Сі сказав, що нині необхідно проводити таку політику, аби не давати приводів для терактів і закликав відповідні органи посилити систему контролю на транспорті.

Тим часом екс-заступник голови СБУ Андрій Кожемякін сказав Бі-Бі-Сі, що саме в традиції слов'ян "чекати, поки півень не клюне":

"Не можна сказати, що у нас все нормально і у нас такий рівень безпеки, щоб не було подібних випадків, як в Домодєдово. Тому нашим правоохоронцям, насамперед СБУ, зовнішній розвідці потрібно негайно зробити висновки і розробити заходи щодо посилення безпеки. У нас є програма боротьби з тероризмом, є програма, яка регламентує дії спецпідрозділів, коли вони отримують інформацію про можливість терактів, Треба просто виконувати всі закони, і тоді таких випадків не буде, як у Москві".

На думку депутата Верховної Ради, потрібно було бути сліпим, аби не помітити, як в Домодєдово смертник проніс кілька кілограмів тротилу, попередивши, що коли в Україні професіонали по-справжньому візьмуться за справу, то таких випадків можна буде уникнути.

Водночас заступник голови парламентського комітету із забезпечення правоохоронних органів Володимир Стретович сказав Бі-Бі-Сі, що у зв'язку з ескалацією напруженості в Україні, подібні ситуації, як в Домодєдово, можуть мати місце:

"Сигнали, які лунають з Макіївки, є підтвердженням цього. Ми надто безпечно ведемо себе в аеропортах. Треба посилити заходи безпеки. Ми живемо тим, що у нас не має підстав для тероризму – не має територіальних конфліктів, міжнаціонального протистояння, боротьби на релігійному ґрунті. Але різке соціальне невдоволення людей, які доведені до відчаю, може до цього покликати. І тому невідомо, яке місце обере терорист".

На думку Володимира Стретовича, на авіаційному і залізничному транспорті необхідно запровадити сучасні види відеотехніки, сканування, встановити додаткові рамки проходження контролю. - bbc.co.uk.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ