Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Україна на межі конфлікту загальнонаціонального масштабу, – Гриценко

Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко вимагає від Президента України ветувати закон №6004, прийнятий Верховною Радою. Про це повідомила прес-служба нардепа.

 

«Глава держави, який згідно з Конституцією України повинен гарантувати дотримання прав людини і громадянина, не має права допустити порушення загальновизнаних у світі правових принципів під час проведення президентських виборів, - наголосив Гриценко. -Передбачені Законом №6004 правові новації є деструктивними, вони порушують визнані в усьому світі правові принципи роботи колегіальних органів – виборчих комісій».

 

На переконання політика, вилучення зі статті 28 чинного Закону  «Про вибори Президента України» норми, яка визначала кворум як необхідну умову для легітимної роботи виборчої комісії, – це правове невігластво, що може спричинити хаос і безлад у роботі виборчих комісій по всій країні. Якщо дотепер виборча комісія мала право проводити засідання і приймати рішення за наявності двох третин її чисельного складу, то в разі підписання Президентом закону №6004 комісія вважатиметься правомочною за будь-якої чисельності присутніх.

 

«Дві-три людини, або взагалі сам голова комісії з печаткою можуть складати протоколи будь-якого змісту і на свій розсуд визначати результати волевиявлення. Це не закон, і не право – це повний абсурд і серйозна загроза спотворення результатів виборів», - переконаний Гриценко.

 

Він підкреслив, що Закон №6004 надає також фактично необмежені права виборчим комісіям вищого рівня – самочинно приймати рішення замість комісій нижчого рівня, навіть без подання скарг, звернень, або розгляду спірних питань у судах. Ця норма закону, в разі підписання його Президентом, створить додаткові передумови для зловживань на етапі підрахунку голосів.

 

«Партія Регіонів, яка ініціювала цей закон, ставила за мету не допустити зриву виборів у день голосування. Вона досягла цієї мети – зриву не буде. Але підготовлений на швидку руку і прийнятий без урахування слушних поправок Закон містить у собі ще більшу небезпеку – спотворення результатів волевиявлення і невизнання суспільством новообраного Президента», - переконаний Голова парламентського Комітету.

 

Він наголосив: «Допустити такого розвитку подій ми не маємо права. Бо прірва недовіри між владою і громадянами і без того вже досягає критичної межі, за якою небезпека конфлікту загальнонаціонального масштабу і руйнація України як держави».

 

«За цих умов, як голова Комітету з питань національної безпеки і оборони, я вимагаю від Президента України не підписувати закон №6004 і накласти на нього вето. Вимагаю також невідкладно провести засідання Ради національної безпеки і оборони України, на яке обов’язково запросити обох кандидатів на пост Президента, щоб спільно, за участі вищого керівництва держави, визначити заходи по забезпеченню прозорих і чесних виборів у другому турі», – зазначив Гриценко. Він також запропонував провести це засідання у відкритому режимі, з трансляцією у прямому ефірі Першого національного телеканалу.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ