Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Україна на межі того, щоб перетворитися у загрозу для Європи, – Євген Марчук

Україна дійшла до межі, коли вона із держави, що забезпечує безпеку в Європі, може перетворитися в джерело небезпеки для континенту. Про це сьогодні, 15 квітня, під час Міжнародного форуму «Від безпеки України – до безпеки Європи. Виклики XXI сторіччя» заявив директор Інституту проблем безпеки, екс-міністр оборони України, екс-голова СБУ, екс-секретар Ради національної безпеки Євген Марчук.

 

За його словами, останніми роками в Україні відбулася деградація правової системи та послаблення органів державної влади. За даними Мінюсту, 70% рішень судів у цивільних справах не виконуються. Крім того, непродумана та слабо організована політика просування України в НАТО призвела до негативних результатів. Хоча сама політика інтеграції України до НАТО є виправданою.

 

На думку Євгена Марчука, оголосивши про позаблоковий статус України, влада зробила велику технологічну помилку. Для того, щоб бути позаблоковою державою, потрібно витрачати величезні кошти на підтримання власної обороноздатності. Таких коштів Україна не має. Низьке фінансове забезпечення української армії є вироком політиці позаблоковості.

 

Як зазначив Євген Марчук, влада повинна провести публічне обговорення із залученням експертів та громадськості щодо доцільності подальшої політики позаблоковості. Україна має бути залучена до європейської системи безпеки, а відносини із США будувати на договорі про стратегічне партнерство.

 

Натомість директор Інституту дослідження соціального розвитку Європи та Азії, Надзвичайний та Повноважний посол КНР в Україні Лі Фенпіль зазначив, що «холодна війна» в Європі досі не закінчена. «Залізна завіса» все далі просувається на Схід. Посол зазначив, що Китай дуже пильно стежить за процесами в Європі, а відтак бачить загрозу нового біполярного протистояння в Європі.

 

Китайський посол сумнівається у створенні навіть у середньостроковій перспективі загальноєвропейських сил безпеки на противагу НАТО, бо американці з Європи не підуть. Водночас, на думку представника КНР, НАТО є архаїчною організацією та має або саморозпуститися, або реформуватися.

 

Також на проблемі взаємовідносин між ЄС та НАТО наголосив президент євроантлантичної асоціації Польщі Януш Онишкевич. На його думку, ці проблеми повязані насамперед із різним баченням загроз безпеки з боку ЄС та США.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ