Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна не має наміру платити Росії $7 млрд

Україна не збирається виплачувати Росії штраф у $7 млрд., а наполягатиме, що вчасно повідомила РФ про скорочення споживання газу й не отримала письмових заперечень.

Як сказало високопоставлене джерело в Міненерго газеті "Комерсант-Україна", відповідь "Газпрому" уже "фактично готова і найближчим часом буде відправлена".

"Насамперед, що стосується штрафів за недобір газу або принципу take-or-pay, то вони оговорювалися в пунктах 6.5 і 6.6 угоди, які були скасовані "харківськими угодами". Тому про штрафи не йдеться", - пояснив співрозмовник видання.

"Але в угоді справді оговорювалася купівля певного обсягу газу, який ми не купили через його дорожнечу", - додав він.

За словами джерела, головні аргументи України в суперечці з "Газпромом" – це пункт 3.8 угоди, де зазначено, що кількість газу, вказаного в комерційному акті приймання-здачі, і його вартість є остаточними.

"Оскільки російська монополія підписала акти приймання-здачі за минулий рік, ми вважаємо, що ми їм більше нічого не винні", - сказало джерело в Міненерго.

Співрозмовник газети зазначив, що, згідно з пунктом 2.2.3, Україна мала за 6 місяців узгодити зниження споживання газу, що й було зроблено.

"Ми повідомили "Газпрому", що газу буде спожито менше. Письмових заперечень від них ми не отримали. Питання можна вважати узгодженим", - пояснив він.

Ще у вересні минулого року, будучи головою Міненерго, Юрій Бойко на форумі YES-2012 запевняв журналістів, що відсутність узгодження з боку "Газпрому" не проблема для українських влади.

"Ми відправили їм повідомлення про плановане зниження обсягу закупівель і не отримали жодної відповіді. Що, на нашу думку, означає згоду", - заявив він журналістам.

У "Газпромі" від офіційних коментарів відмовилися. Однак джерело газети в компанії підтвердило, що письмова відмова споживати газ від України справді була отримана, а всі акти приймання-здачі за підсумками 2012 року підписані.

"Але узгодження передбачає нашу письмову згоду, а не відсутність відмови", - пояснило джерело в "Газпромі".

У монополії пообіцяли розглянути можливість звернення у міжнародний арбітражний суд із позовом до України у випадку, якщо рахунок не буде погашений.

Як відомо, "Газпром" вимагає від НАК "Нафтогаз України" $7 млрд за недобір близько 16 млрд кубометрів газу у 2012 році.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ