Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Україна не змогла довести факт присутності російських військ на Донбасі - експерт

Україна за минулий час так і не змогла надати світу формальні неспростовні докази агресії Росії в Донбасі. Доведення окупації стало б основою як для розвитку Мінських домовленостей, так і для сценарію "стіни". Таку думку в інтерв'ю ZN.UA висловила міжнародний експерт з вирішення конфліктів Наталія Міріманова.

"Україна і досі в жодній з міжнародних інституцій не довела, що Росія агресор. Це має бути виправлено. Україна має принципово і наполегливо працювати над цим. Незважаючи на те, що, з іншого боку, невизнання Росії окупантом частково виходить і з Європи", - говорить Міріманова.

В даному питанні головне — проблема з наданням незаперечної доказової бази окупації.

"Саме тому ні ООН, ні Європейська Рада не прийняли пропозиції України про визнання Росії агресором. Зрозуміло, що неформально зовсім заганяти Росію в кут ніхто не хотів. Але формально докази агресії мають бути неспростовними. А так, начебто ми розуміємо, що вона агресор, але чомусь довести цього не можемо", — відзначає Міріманова, додаючи, що навіть НАТО неодноразово публічно заявляв про присутність російських військ.

Не довести окупацію — не можна. "Це основа для розвитку мінських домовленостей (але вже з урахуванням інтересів України, а не тільки Росії), так і для "стіни" в разі розвитку такого сценарію", — підкреслює експерт.

При цьому вона звертає увагу на "юридичний глухий кут", який складається зараз: "Єдиний легальний спосіб відпустити Донбас — визнати проведені там референдуми, тобто порушити власний закон".

"...В результаті нам доводиться спостерігати головоломку, коли "ДНР"-"ЛНР" заявляють, що ми хочемо бути в Україні, а Україна говорить, що вона не хоче цього, і в той же час хоче. Така схема, здатна завести в безвихідь кого завгодно", — говорить експерт.

Разом з тим, за словами Міріманової, нинішня "тиша" насамперед б'є по репутації української сторони, на території якої проходить конфлікт, і яка в силу тільки їй відомих причин не відстоює своє право на правду.

"Питання не в тому, чи живе світ за подвійними стандартами. Звичайно, живе. Питання в тому, як таким країнам, як Україна маневрувати в даній ситуації. Взагалі дивно, що це виявилося для вас новиною. Адже багато сусідніх країн вже пережили щось подібне, і в України був час підготувати себе до реальності", — резюмує вона, звертаючи також увагу на те, що Росія "насправді веде цілком прогнозовану політику, використовуючи стандартні і давно обкатані прийоми".

Дзеркало тижня

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ