Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна передала Польщі 7,5 тис. документів радянських спецслужб

Архіви польського Інституту національної пам'яті наприкінці минулого року отримали понад 7,5 тисяч операційних документів радянських спецслужб з українських архівів.

Про це повідомляє Польське радіо.

«Триває аналіз документів радянських служб безпеки, які стосуються боротьби з польським антикомуністичним підпіллям після 1944 року. Архіви польського Інституту національної пам'яті наприкінці минулого року отримали понад 7,5 тисячі документів з українських архівів», - йдеться у повідомленні.

За словами голови Інституту національної пам'яті Лукаша Камінського, для дослідників ці документи мають унікальну цінність.

 «Уперше ми отримали документи операційного характеру. Ці документи, безперечно, змінять стан нашого знання про дослідження польського підпілля після 1944 року. Сподіваюся, ми вперше зможемо повністю відповісти на запитання, як було знищено польське підпілля наприкінці (Другої світової) війни і в післявоєнний період», - сказав Камінський.

Дослідники отримають доступ до архівів, коли закінчиться процес їх опрацювання. Документація має бути опублікована в рамках серії «Польща і Україна у тридцяті-сорокові роки 20-го століття», видавцем якої є Інститут національної пам'яті.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ