Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Україна підняла питання про компенсації від Німеччини за Другу світову

Депутати з семи країн, переважно з Центральної та Східної Європи, вимагають від комісара з прав людини Ради Європи дослідити нерівне ставлення до жертв нацистської Німеччини в питанні компенсації за втрати, які виникли внаслідок Другої світової війни, - Еспресо.

Ініціатором звернення став депутат польської партії "Право і справедливість" Аркадіуш Мулярчик. Документ стосується відсутності правового шляху вимагати компенсацію за збитки, зазнані в результаті Другої світової війни. Поряд з Польщею заяву підписали депутати з України, Литви, Словаччини, Чехії, Вірменії й Великобританії.

Йдеться про жертви військових операцій, а також про примусових працівників, депортованих чи ув'язнених у таборах. Зокрема, з України за роки окупації німці вивезли 2,4 млн. чоловік.

Заявники наголошують, що після Другої світової війни німці уклали масу двосторонніх угод з країнами Західної Європи про військових репарації і повністю проігнорували жертви з Центральної та Східної Європи.

Раніше міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Блащак оцінив матеріальний збиток, завданий країні під час Другої світової війни, в трильйон доларів. А міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що сума заподіяної шкоди "може бути іще більше".

Еспресо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ