Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна піднялась на одну позицію у рейтингу свободи слова – “Репортери без кордонів”

У 2017 році Україна посіла 101 місце серед 180 країн світу у щорічному всесвітньому Індексі свободи слова міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів”. Про це йдеться у доповіді “Репортерів без кордонів”, оприлюдненому 25 квітня на сайті організації.

У цьому Індексі за минулий рік Україна зросла на одну позицію порівняно з 2016 роком, коли була на 102 місці.

“Репортери без кордонів” зауважують, що Україна “зависла” на своєму місці в рейтингу після різкого прогресу, який спостерігався у 2014-2015 роках.

“Минулого року ми також спостерігали менше випадків фізичної агресії щодо журналістів, ніж у 2016. У той же час у нас лишаються серйозні виклики, пов’язані з впровадженням електронного декларування, зменшенням фінансування Суспільного, існує тиск олігархів на медіа, високий рівень безкарності за побиття та інші виклики”, – зазначила на своїй сторінці у Фейсбуці виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

На 148 місці залишилась Росія, де правозахисники відзначили постійне зростання останніми роками показника негативних факторів. На сьогодні в Росії затримується більше журналістів та блогерів, ніж у будь-який інший час після падіння Радянського Союзу. Провідні ЗМІ значною мірою контролюються олігархами, “лояльними” до Кремля, йдеться у доповіді.

Білорусь, згідно з Індексом, впала на дві позиції і тепер посідає 155 місце. У Білорусі, зазначають експерти, зростання опозиційних протестів супроводжувалося новими утисками. У 2017 році було заарештовано не менше 100 журналістів, плюс ще понад 60 – за роботу на закордонні медіа.

Щорічний “Індекс свободи преси” вимірює рівень свободи ЗМІ у 180 країнах світу. Показники, які оцінюють експерти, включають рівень плюралізму, незалежності ЗМІ, навколишнє середовище, самоцензуру, правову базу, прозорість та якість інфраструктури, що підтримує виробництво новин та інформації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ