Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна провела в Раді Європи День Криму

20 лютого у Страсбурзі Постійне представництво України при Раді Європи провело День Криму. Захід був приурочений до третьої річниці початку незаконної окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь Російською Федерацією.

"На тлі численних європейських проблем завдання Дня Криму в Раді Європи очевидні - утримати кримське питання серед пріоритетів міжнародного порядку денного, привернути додаткову увагу держав-членів, керівництва та експертів Ради Європи до ситуації на півострові, поінформувати їх про тихий терор окупаційних властей та наслідки російської агресії. У 2017 році ми очікуємо від Ради Європи не просто чергового засудження незаконної окупації Криму, але й конкретних дій для захисту прав людини та пришвидшення деокупації", - зазначив Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

День Криму складався з таких подій: брифінг представників громадських організацій та їхні зустрічі з дипломатами і керівництвом Ради Європи щодо ситуації з правами людини на окупованому півострові; відкриття виставки "Displaced. 12 історій з України"; розповсюдження буклету "Вкрадений півострів. Правда про український Крим"; відкриття інформаційного стенду; та започаткування інформаційної розсилки "Дайджест кримських новин".

Під час брифінгу та двосторонніх зустрічей Олександра Матвійчук з Центру громадянських свобод/ЄвромайданSOS, Богдан Яременко з Майдану закордонних справ та Севгіль Мусаєва з КримSOS поінформували керівництво Ради Європи та дипломатів щодо ситуації з правами людини в Криму. Вони також обговорили очікування українських експертів щодо кроків, які має зробити Рада Європи з метою припинення грубих порушень прав людини та основних свобод на окупованому півострові.

Крім того, Севгіль Мусаєва презентувала в Раді Європи Інтерактивну карту порушень прав людини в Кримуhttp://crimeamap.krymsos.com/eng/map.html "Справи Ахтема Чийгоза, Миколи Семени та Еміля Курбедінова особливо виділяються на тлі системних репресій в Криму і ми розраховуємо на допомогу Ради Європи у їх звільненні", - наголосила вона.

Після завершення брифінгу була урочисто відкрита виставка "Displaced. 12 історій з України", яку Постійне представництво організувало спільно з канадською неурядовою організацією "Stabilization Support Services". Виставка була ініційована Посольством Великої Британії в Україні у 2015 році і перед показом у Страсбурзі вже відвідала низку європейських міст.

Протягом тижня відвідувачі Палацу Європи вперше матимуть можливість ознайомитися з історіями дванадцяти українців, які стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО) внаслідок російської агресії в Криму та на Донбасі. Її проведення є особливо важливим з огляду на те, що Україна виступає за активніше залучення Ради Європи до вирішення нагальних проблем ВПО.

У цей же день був відкритий інформаційний стенд Постійного представництва, що стане джерелом інформації для мешканців Страсбурга не лише про російську агресію в Криму, а й про історію та сучасні здобутки України. Перші матеріали для стенду були розроблені спільно з Міністерством інформаційної політики та організацією "StratComUA".

У рамках наступного політико-інформаційного заходу в рамках Дня Криму Посол Дмитро Кулеба надіслав Генеральному секретареві, іншим високим посадовцям та Послам держав-членів Ради Європи листа та буклет "Вкрадений півострів. Правда про український Крим", виготовлений Українським кризовим медіа-центром.

Постійне представництво України при Раді Європи також започаткувало  регулярну інформаційну розсилку "Дайджест кримських новин". Двічі на місяць дипломати держав-членів та експерти Ради Європи отримуватимуть актуальні і об'єктивні новини щодо ситуації в Криму та довкола нього з особливим наголосом на ситуації у сфері прав людини.

День Криму в Раді Європи став важливим кроком України у цій організації, спрямованим на боротьбу з російською агресією та подолання її соціально-гуманітарних наслідків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ